Antioxidantii - elixirul sanatatii
Peste 150 de studii pe probleme nutritionale au relevat faptul ca o dieta bogata in fructe si legume reduce incidenta cancerului cu 50%. Substantele fito-terapeutice si antioxidantii exista sub cea mai pura forma in fructe, legume, cereale, nuci si lupta impotriva bolilor cronice de tipul cancerului si al bolilor cardiovasculare.
Substantele fito-terapeutice reprezinta compusii naturali care se comporta ca un sistem de aparare al plantelor. Antioxidantii sunt substante care previn atacul unor molecule numite radicali liberi asupra celulelor si AND-ului. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare si alte afectiuni cronice. Urmatoarele tipuri de alimente sunt bogate in antioxidanti si substante fito-terapeutice:
1. Rosiile - o rosie contine 26 de calorii si 0 g grasimi. Biochimic vorbind, rosiile sunt bogate in licopena, un antioxidant esential care previne formarea celulelor canceroase si le confera culoarea rosie. Rosiile sunt de asemenea o importanta sursa de vitamina C.
2. Spanacul - 100 g de spanac fiert contine 41 de calorii si 0 g grasimi si este bogat in fier, acid folic si vitamine B. In plus, spanacul contine doua substante fito-terapeutice: luteina si zeaxantina, care sunt foarte importante pentru sanatatea ochilor.
3. Nucile - 30 g de nuci contin 12 g de grasime si 150 de calorii. Desi sunt bogate in grasimi, nucile contin grasimi bune monosaturate si polisaturate. Cand sunt consumate in loc de carne rosie sau alimente bogate in grasimi, nucile ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si cresc nivelul colesterolului bun (HDL). Nucile contin de asemenea un antioxidant cunoscut, vitamina E. Din pacate insa, nucile sunt bogate in calorii si deci este indicat consumul lor in cantitati limitate.
4. Broccoli - 100 g de broccoli gatit contin 44 de calorii si 0 g grasimi. Broccoli este o sursa importanta de vitamina C, fibre si calciu. Aceasta leguma furnizeaza si substante fito-terapeutice care previn formarea celulelor canceroase. Prelucrarea termica profunda a acestei legume distruge enzimele si nutrientii corespunzatori si deci se recomanda a se consuma proaspat sau prelucrat termic superficial.
5. Afinele - 100 g de afine contin 81 de calorii si 0 g grasimi. Este posibil ca afinele sa contina mai multi antioxidanti decat orice alta fructa sau leguma. Antocianina este substanta fito-terapeutica ce confera culoarea bleumarin specifica afinelor si care previne formarea celulelor canceroase si are efect curativ in infectii urinare.
6. Ceaiul verde - in societatea asiatica, ceaiul verde se consuma in aceeasi cantitate in care se consuma cafeaua in lumea vestica. Studii efectuate pe populatia Chinei coreleaza consumul de ceai verde cu incidenta scazuta cancerelor de stomac, esofag si ficat. Polifenolul, substanta fito-terapeutica din ceaiul verde a fost identificata ca agent anticancerigen. Ca si antioxidant, polifenolul este de 100 de ori mai puternic decat vitamina C.
Acestea sunt doar cateva exemple de alimente ce contin antioxidanti. De fapt, exista peste 2000 de substante fito-terapeutice continute in alimente. Pentru a profita in totalitate de generozitatea naturii, trebuie sa ne asiguram ca avem o dieta bogata in fructe, legume si cereale.