Alimentele care previn depresia
Dietă & Fitness · Nutritie / 13.10.2012

Nu este nicio surpriza ca ceea ce mancam are un efect direct asupra modului in care ne simtim, atat fizic, cat si psihic. Cateva studii recente au sugerat faptul ca dieta mediteraneana ar putea sa ne protejeze impotriva depresiei.

Nu este nicio surpriza ca ceea ce mancam are un efect direct asupra modului in care ne simtim, atat fizic, cat si psihic.

Cateva studii recente au sugerat faptul ca dieta mediteraneana ar putea sa ne protejeze impotriva depresiei.


Pentru ca in aceasta zona cazurile de depresie sunt mult mai rare decat in restul lumii, cercetatorii sunt de parere ca dieta mediteraneana, bogata in fructe, legume, peste, nuci, cereala integrale si ulei de masline ajuta la mentinerea unui psihic sanatos.

Desi depresia nu depinde de un singur factor, o alimentatie corecta este primul si cel mai eficient pas in prevenirea, dar si tratarea cazurilor moderate de depresie.


De cele mai multe ori, deficientele de anumiti nutrienti, precum vitamine, minerale sau acizi grasi, pot cauza sau pot predispune la aparitia depresiei.

Cercetatorii spanioli de la Universitatile Las Palmas si Navarra au studiat un grup de 10.094 de persoane pe parcursul a patru ani si au descoperit ca persoanele care urmau o dieta mediteraneana clasica erau cu 30% mai putin predispuse de a dezvolta o forma de depresie.


Un studiu asemanator a fost condus si in Marea Britanie, rezultatele fiind aceleasi: persoanele care mancau in stil mediteranean erau cu 30% mai putin predispuse de a fi depresive.


"Este foarte posibil ca aceasta combinatie de acizi grasi omega 3, impreuna cu alte grasimi nesaturate si antioxidantii din uleiul de masline si nuci, flavonoidele si alti fitonutrienti din legume si verdeturi, dar si vitaminele din grupa B care se regasesc in dieta mediteraneana clasica sa aiba un efect protector impotriva depresiei", au declarat coordonatorii studiului efectuat in Spania.

Alimente bogate in seleniu


Studiile au mai aratat ca exista o legatura stransa intre aparitia depresiei si nivelul scazut de seleniu din organism.
Cerealele integrale, cat mai putin rafinate, carnea, ouale si nucile reprezinta surse importante de seleniu.

Cantitatea zilnica recomandata de seleniu este de 0.06mg pentru femei si 0.07 pentru barbati.

Peste


Acizii grasi care se gasesc in peste sunt esentiali pentru sanatatea inimii, pentru creier, dar si pentru starile psihice pe care le avem.

Omega 3 si omega 6 sunt nutrienti ce nu pot fi produsi de organism, singura modalitate de a beneficia de o cantitate suficienta fiind alimentatia bogata in peste gras precum somon, ton, macrou, dar si in seminte de dovleac, in sau rapita.


Legume verzi


Cateva studii au demonstrat o stransa legatura intre nivelul scazut de vitamine din grupa B si unele probleme psihice.

Acidul folic, una dintre vitaminele din grupul B, este esentiala in prevenirea depresiei, cercetarile demonstrand ca un nivel scazut de acid folic ar putea chiar sa reduca eficienta medicamentelor antidepresive.

Alimentele bogate in acid folic sunt legumele verzi, gatite cat mai putin posibil, fasolea si mazarea.


Ce trebuie sa eviti?


Alcoolul
Bauturile alcoolice amplifica starile emotionale si pot agrava depresiile.

Cafeaua

Cafeaua, ceaiul si bauturile bogate in cofeina iti ofera energie pentru moment, dar dupa ce efectul dispare, nivelul de energie scade brusc. Daca bei in cantitati mari, te vei simti anxioasa si irascibila, ceea ce poate accentua simptomele depresiei.

Dulciurile
Acelasi lucru este valabil si in cazul dulciurilor. Alimentele bogate in zahar ofera o stare de bine, dar numai pentru scurt timp. Pe de alta parte, efectele negative asupra sanatatii nu sunt de neglijat.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro