Alimente satioase si sarace in calorii
Dietă & Fitness · Nutritie / 10.11.2009

Cand vine vorba de alegerea alimentelor ideale pentru o dieta, parerile sunt impartite.

Cand vine vorba de alegerea alimentelor ideale pentru o dieta, parerile sunt impartite. Dar exista o regula de care trebuie sa tii cont indiferent pentru ce dieta optezi: alege alimente bogate in nutrienti, cu un continut cat mai mic de calorii. O alta regula este sa alegi alimentele "inteligente", ce iti ofera nutrienti extrem de benefici sau substante care iti stimuleaza metabolismul. Iata cateva dintre aceste alimente, pe care sa nu le excluzi din dieta ta.

Avocado


Fructele de avocado sunt o sursa excelenta de potasiu, luteina, vitamine din grupul B si vitamina E.
Avocado are o concentratie mare de acizi grasi esentiali, precum omega 3, fiind in acelasi timp si unul dintre cele mai satioase fructe. Consistenta sa cremoasa iti permite sa il folosesti sub forma de pasta, inlocuind maioneza sau untul. Combinatiile ideale pentru sanatatea dar si pentru dieta ta sunt cele de avocado cu alimente bogate in antioxidanti, precum rosiile. Noile studii au demonstrat ca substantele nutritive continute de avocado stimuleaza absorbtia antioxidantilor, potrivit ehow.com
.


Uleiurile vegetale


Uleiul de floarea soarelui este principalul ulei vegetal folosit in bucataria romaneasca. Din pacate pentru noi, este unul dintre cele mai nocive uleiuri, in special daca este folosit la prajit, asa cum se si intampla de cele mai multe ori. Desi uleiurile sunt foarte bogate in calorii, pentru ca sunt extrem de satioase, nu pot fi folosite in cantitati mari. Pe de alta parte sunt indispensabile bunei functionari a organismului.

Important este sa faci cele mai bune alegeri si sa le consumi cu moderatie.
Alege uleiul de masline, uleiul de susan sau de proumb. Desi acestea au o temperatura de ardere mai mica decat uleiul de floarea soarelui, pot fi folosite la salate si alte preparate ce nu necesita prajire. Uleiul de plamier este recomandat pentru prajeli, singurul dezavantaj fiind aroma neobisnuita. Uleiul de masline si cel de suan contin acizi grasi esentiali benefici, ce permit eliminarea colesterolului negativ, fiind in acelasi timp bogate in vitamine si minerale.

Mere si pere


Fibrele sunt cele care iti ofera senzatia de satietate si te fac sa uiti de mancare pentru o perioada mai lunga de timp.
Fructele, in special merele si perele au un continut ridicat de fibre, dar si de pectina. Un studiu realizat in 2007 de Universtitatea din Georgia, Statele Unite, a evidentiat faptul ca pectinele au rolul de a diminua concentratia colesterolului negativ din sange si de a reduce nivelul glucidelor.

Ardei iute


Capsaicina, substanta care ofera gustul iute ardeilor, stimuleaza metabolismul, ceea ce inseamna ca te ajuta sa arzi mai repede grasimile. Pe de alta parte, daca ai obiceiul sa mananci sarat, condimentand mancarea cu ardei iute te ajuta sa renunti la excesul de sare. Eliminand sarea in exces din alimentatie poti slabi pana la doua kilograme, pentru ca vei preveni retentia de fluide.

Oua


Pentru numai 75 de calorii, atat cat contine un ou, beneficiezi de la o multime de substante nutritive, inclusiv colina, un nutrient esential pentru creier. Desi ouale au o reputatie proasta cand vine vorba de diete, in utlima vreme specialistii au demonstrat ca pot inlocui cu succes alte alimente care au un continut mult mai ridicat de calorii si grasimi. Important este sa te limitezi la cateva oua pe saptamana si sa nu le asociezi cu alimente grase, precum branza topita, unt sau sunca.

Somon


Somonul este o sursa extraordinara de acizi grasi omega 3, acizi de care organismul nostru are foarte mare nevoie, dar pe care nu ii poate produce si ii dobandeste numai din alimentatie. Daca am alcatui lista tipurilor de peste cu cele mai benefice efecte asupra sanatatii noastre, somonul s-ar afla pe primul loc. Este foarte hranitor, putand inlocui cu succes orice alt tip de carne, atat alba cat si rosie. Prin concentratia mare de acizi omega 3, reduce riscurile de a dezvolta cancer sau probleme cardiace.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro