Alimente cu un indice glicemic scăzut - Ce să mănânci dacă ai diabet
Dietă & Fitness · Nutritie / 07.08.2018

Crezi că trebuie să ai o dietă foarte restrânsă dacă suferi de diabet? Descoperă ce opțiuni ai în cadrul unui meniu cu indice glicemic scăzut.

Tratamentul adecvat al diabetului și respectarea unui regim de alimentație sănătos sunt elemente esențiale pentru a preveni complicațiile. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să te resemnezi să consumi doar feluri de mâncare plictisitoare, fără gust. Ai foarte multe opțiuni la dispoziție și nu îți va fi deloc greu să îți modifici meniul zilnic.

 
Iată ce alimente cu un indice glicemic scăzut ar trebui să incluzi în dietă:

 
1. Conopida (IG: 15)

Îți este poftă des de piure de cartofi sau preparate pe bază de orez? Conopida este alegerea potrivită. Are un indice glicemic scăzut și poate înlocui cu succes orezul dacă o mărunțești după ce ai fiert-o. De asemenea, o poți prepara și sub formă de piure, ca garnitură. 

 
2. Nucile (IG:20)

Iată cea mai simplă metodă de a-ți reface rezervele de energie, în timp ce respecți o dietă sănătoasă. Crocante și sățioase, nucile te fac să uiți de biscuiți sau bomboane. Alege întotdeauna nucile crude pentru a beneficia de conținutul de vitamine și minerale.

 
3. Ce să mănânci dacă ai diabet: Cireșele (IG: 22)

Poate că nu te așteptai, dar fructele favorite din sezonul estival sunt compatibile și cu un meniu care ține sub control nivelul glicemiei. Servește-le simple sau ca ingredient surpriză la salate sau smoothie-uri.

 
4. Afinele (IG: 53)

Sunt o sursă excelentă de antioxidanți, îți protejează inima împotriva afecțiunilor cardiovasculare și țin sub control glicemia și colesterolul. Consumă-le dimineața, la micul dejun, sau de-a lungul zilei, când te simți obosită.

 
5. Năutul (IG: 28)

Boabele de năut fiert fac concurență porumbului și pot fi adăugate la salate sau consumate ca garnitură la friptură. De asemenea, poți să le coci la cuptor pentru a le intensifica gustul. Consumul frecvent de năut îți asigură multe fibre, magneziu și fier. În acest fel nu vei mai avea parte de epuizare la sfârșitul zilei de lucru, acneea va dispărea, iar nivelul glicemiei va fi constant.

 
6. Ce să mănânci dacă ai diabet: Fulgii de  ovăz (IG: 55)

Sunt un ingredient de bază în cadrul meniului cu un indice glicemic scăzut. Se potrivesc de minune la micul dejun, cu afine, nuci sau cireșe, pentru a-ți începe ziua plină de energie.

 
7. Cartofii dulci (IG: 44)

Cartofii dulci fierți fără coajă sunt o sursă excelentă de beta-caroten și nu afectează negativ glicemia. Specialiștii îți recomandă să eviți cartofii dulci copți deoarece au un indice glicemic ridicat.

 
8. Spaghetele din făină integrală (IG: 48)

Pastele din făină integrală au o savoare specială și îmbunătățesc rețetele clasice. Savurează-le cât mai des și nu vei avea probleme cu fluctuațiile glicemiei. Pot fi combinate atât cu legume, cât și cu nuci sau semințe.

 
9. Ce să mănânci dacă ai diabet: Curmalele crude (IG: 42)

Sunt o sursă naturală de zaharuri și adaugă savoare și fibre atât cerealelor de la micul dejun, cât și salatelor sau smoothie-urilor.

 
10. Laptele de soia (IG:34)

Atunci când cauți o alternativă pentru laptele de vacă, este bine să iei în considerare și laptele de soia. Conține 7g de proteine la fiecare cană și te ajută să ții apetitul și poftele sub control.

 
11. Căpșunile (IG: 41)

Alege o porție de căpșuni proaspete de fiecare dată când prăjiturile sau bomboanele ți se par irezistibile. Au multe fibre plus vitamina C, un impact redus asupra glicemiei și puține calorii. De asemenea, mențin pielea catifelată și reduc aspectul cearcănelor. 

 
12. Nucile caju (IG: 27)

16-18 nuci caju îți furnizează o cantitate importantă de fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Sunt ideale pentru salate, în loc de crutoane, precum și combinate cu fulgi de ovăz și lapte de soia dimineața.

 
13. Ce să mănânci dacă ai diabet: Dovleceii (IG: 15)

Sunt un ingredient versatil, care poate fi utilizat la aluaturi, salate, preparate cu paste și chiar combinat cu fulgi de cereale. Experimentează și consumă cât mai des dovlecei. Vor topi kilogramele în exces și nu vei avea stări de somnolență cauzate de fluctuațiile glicemiei.

 
14. Țelina (IG: 15)

Este o gustare crocantă, cu puține calorii. O poți consuma simplă, între mese, ca garnitură la friptura de vită ori adăugată la salate de crudități.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro