Alimentatia potrivita pentru grupa ta sanguina
Ca sa iti poti stabili un regim alimentar potrivit trebuie, mai intai, sa stii care sunt alimentele care iti sunt benefice. Nici o dieta nu este universal valabila si, cel mai important, nu trebuie sa te adaptezi tu dietei ci invers - sa adaptezi regimul alimentar corpului si stilului tau de viata. Se poate intampla ca o dieta care a dat rezultate la alte persoane, la tine sa nu aiba efectul scontat.
O etapa importanta in alegerea regimului alimentar potrivit este stabilirea grupei sanguine si alegerea alimentatiei in functie de asta. Grupa sanguina determina rezistenta fata de boli, eficienta cu care arzi caloriile, personalitatea sau rezistenta la stres. Tot grupa sanguina este motivul pentru care unii oameni isi mentin vitalitatea la varste inaintate in timp ce altii imbatranesc timpuriu sau unii sunt capabili sa piarda in greutate urmand anumite diete, in timp ce altii nu.
GRUPA A
Persoanele cu grupa A au, in general, un sistem imunitar tolerant, predispozitie pentru boli cardiace si de nutritie, un tract digestiv sensibil, sunt rezistente la stres, se adapteaza usor la mediul inconjurator sau la dieta si necesita un regim vegetarian pentru a ramine in forma.
Daca ai grupa A, ai tendinta de ingrasare: corpul tau retine apa si din cauza tractului intestinal greoi, al nivelului scazut de acid gastric nu poti digera carnea si aceasta se depune intr-un final sub forma de grasime.
Alimente permise
Legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca din meniul tau zilnic. Este preferabil sa consumi legumele in stare cat mai naturala, pentru a pastra valoarea nutritiva: minerale, vitamine, enzime. Poti consuma morcovi, spanac, patrunjel, praz, dovleac, usturoi, ceapa, hrean, gulii, ridichi, dar incearca sa eviti varza, cartofii, rosiile, ardeiul si maslinele.
E bine sa consumi de cateva ori pe zi fructe: caise, mure, afine, cirese, smochine, grapefruit, lamii, ananas, prune insa trebuie sa eviti portocale, bananele, mango sau nuca de cocos.
Arahidele, semintele de dovleac, nucile, migdalele si produsele pe baza de soia contribuie la aportul de proteine vegetale care sunt mult mai benefice pentru grupa A decit cele animale.
Uleiul de masline virgin sau extravirgin este foarte benefic pentru sistemul cardio-vascular deoarece contribuie la scaderea colesterolului.
Din clasa produselor lactate, este preferabil sa consumi numai produsele de fermentatie: iaurt, kefir sau sana.
Alimente nepermise
Trebuie sa renunti la carne: de vita, de vitel, de porc, de oaie sau de vinat. Daca nu o poti face, consuma carne de pasare (curcan, pui sau gaina) preparata, in special, pe gratar.
Se recomanda evitarea laptelui integral. Produsele lactate sunt greu digerabile de catre corpul tau si, fiind bogate in grasimi saturate, ele sunt contraindicate deoarece acest tip de grasimi afecteaza inima si predispun la obezitate si diabet.
Painea si pastele fainoase trebuie consumate cu moderatie, in contextul in care nu le poti elimina complet din alimentatie. Este indicat sa eviti si unele bauturi: berea, ceaiul negru, bauturile alcoolice distilate si bauturile racoritoare sintetice.