Alege alimentele in functie de Indexul Glicemic
Dietă & Fitness · Nutritie / De Roxana Totolici, 20.11.2007

Regimul care are la baza Indexul Glicemic (IG) al alimentelor este echilibrat si da rezultate bune. El se adreseaza tuturor celor care nu doresc sa se infometeze si sa se priveze de anumite alimente pentru a slabi. Spre deosebire de alte regimuri de slabit, cel bazat pe IG nu iti impune o lista de alimente ci te ajuta sa le alegi pe cele potrivite pentru tine.

Indexul Glicemic indica viteza de adsorbtie a glucidelor consumate, aceasta viteza determinand nivelul de glicemie din sange, intre doua mese. Alimentele au un continut diferit de zahar, iar cele care detin un IG scazut vor ridica foarte putin nivelul glicemiei din sange. In cazul in care nivelul glicemiei este foarte ridicat, el determina si acumularea de insulina in sange, aceasta fiind responsabila de stocarea grasimilor in organism.


In regimul bazat pe IG nu este important sa mananci mai putin ci sa alegi acele alimente care au un index glicemic scazut si nu favorizeaza acumularea grasimilor ci utilizarea acestora de catre organism. Acest regim este unul sanatos deoarece iti permite sa iti controlezi silueta dar iti imbunatateste si santataea, permitand controlul nivelului de zahar din sange si pe cel al grasimilor din organism.

Tine cont de faptul ca gustul unui aliment nu indica indicele lui glicemic. Astfel, un aliment dulce nu va avea automat si un IG ridicat si invers. Indexul Glicemic al unui aliment are valori mai mici de 100. Alimentele al caror IG depaseste valoarea 50 trebuie sa fie consumate moderat, iar cele care au un IG cu o valoare mai mica de 50 pot fi consumate mai mult sau mai putin regulat.


Alimente cu un IG ridicat painea alba, produsele de patiserie, cartofii, bananele, orezul alb, pizza, inghetata, smochinele, strugurii, ananasul, sucul de poertocale, fructele in sirop, dulceata, ciocolata alba si cea cu lapte, cartofii prajiti, chipsurile, pepenele verde, pastele.

Alimente cu un IG mediu portocalele, cerealele integrale, painea neagra, iaurtul, cicolata neagra cu un contiunt de 70% cacao, fructele rosii, soia,

Alimente cu un IG scazut castravetele, conopida, vinetele, spanacul, sparanghelul, brocoli, ciresele, piersicile, merele, perele, prunele, kiwi, grapefruit, laptele, orzul, orezul integral, graul, pestele, carnea alba.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro