Afla totul despre beneficiile iaurtului
Dietă & Fitness · Nutritie / De Greta Nita, 20.05.2008

Cu siguranta ca, atunci cand mergi la cumparaturi, ti se intampla sa observi cat de bogata si variata este oferta de iaurturi. Simple, de baut sau cu textura solida, cu tot felul de fructe ori cu cereale...

Cu siguranta ca, atunci cand mergi la cumparaturi, ti se intampla sa observi cat de bogata si variata este oferta de iaurturi. Simple, de baut sau cu textura solida, cu tot felul de fructe ori cu cereale - nu iti ramane decat sa alegi. In mod cert, iaurtul este o delicatesa in orice moment al zilei si, de multe ori, il alegem pe criterii de gust. Dincolo de savoare, stii cat de sanatos este iaurtul?

Pentru inceput, sa ne amintim ca iaurtul este facut din lapte. Asadar, toate elementele nutritive ale laptelui: proteine animale, calciu, vitaminele B2 si B12, potasiul si magneziul, se regasesc si in iaurt. Dar unul dintre cele mai importante concepte, atunci cand vorbim despre iaurt, este acela de "bacterii probiotice".


Acestea se regasesc si in sistemul digestiv uman si tocmai de aceea se spune ca, atunci cand ne doare stomacul, ar trebui sa consumam un iaurt natural, deoarece acesta actioneaza ca un fel de pansament gastric. De altminteri, persoanele care consuma iaurt cu regularitate sunt mai ferite de raceli (pentru ca acesta intareste sistemul imunitar) si, de regula, nu au probleme de ordin digestiv.

Consumat cu regularitate, iaurtul ajuta la remedierea unor neplaceri precum: intoleranta la lactoza, constipatia, afectiunile colonului, inflamatiile sau infectia cu Helicobacter pylori, "responsabila" de aparitia ulcerului (atat duodenal, cat si gastric).


Sistemul imunitar va avea numai de castigat daca iti vei incepe fiecare zi cu un pahar de iaurt. Nu vei mai raci atat de usor si te vei vindeca mai repede. Si acest lucru este valabil nu numai pentru afectiunile digestive, ci si pentru infectiile respiratorii, de exemplu.

Candidozele (contractate de multe ori in urma unui tratament intensiv cu antibiotice), precum si alte tipuri de infectii vaginale se vor vindeca mult mai repede in cazul in care, pe langa tratamentul instituit de medic, vei face zilnic spalaturi locale cu iaurt, care au si efect de calmare a iritatiilor si senzatiilor de usturime. Desigur, in paralel, poti sa si consumi iaurt, care te poate ajuta sa previi astfel de situatii nedorite.


Fii insa atenta: este recomandabil ca iaurturile pe care le folosesti in scop, sa-i spunem, terapeutic sa nu contina prea multi aditivi si sa aiba culturi naturale. Numai astfel utilizarea lor va avea efectele scontate.

Consumul frecvent de iaurt poate preveni osteoporoza. Cu atat mai mult, este indicat femeilor care se apropie de menopauza (dar ar trebui consumat la orice varsta). De data aceasta, rolul cel mai important revine calciului si vitaminei D. In aceasta idee, citeste lista elementelor nutritive de pe paharul de iaurt si orienteaza-te spre o varianta bogata in vitamina D.


Poate ca toate avantajele despre care am vorbit pana acum au fost oarecum... previzibile, sa spunem. In definitiv, toata lumea stie ca iaurtul contine calciu, nu? Iata insa un lucru pe care s-ar putea sa nu-l fi aflat inca si care iti poate fi de un real folos: iaurtul ajuta si la reglarea tensiunii arteriale.

O precizare se impune: in cazul de mai sus este vorba numai despre iaurtul degresat. Nu este greu sa ne imaginam de ce: alimentele bogate in grasimi nu le sunt recomandate celor care sufera de astfel de probleme.

Deloc in ultimul rand, iaurtul ne ajuta sa ne mentinem in forma. Senzatia de saturatie va veni mult mai repede, daca alegem sa consumam de doua ori pe zi cate un pahar mic de iaurt (inainte de masa sau intre mese). Pentru variatie (dar cu aceleasi efecte), poti opta pentru una dintre variantele: iaurt cu bucati de fructe, salata de fructe cu iaurt, dressing cu iaurt pentru diferite salate de cruditati. Aportul de calorii este nesemnificativ, in schimb avantajele sunt considerabile.

In general, tine minte si faptul ca iaurturile cele mai recomandate sunt cele solide, nu cele lichide ("de baut"). Aceasta pentru ca, desi ar putea parea paradoxal, primele sunt absorbite mult mai usor, iar elementele nutritive se asimileaza mai eficient de catre organism.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro