Cu toţii am simţit măcar o dată nevoia bruscă de a trage un pui de somn imediat după ce am mâncat. Dar care e motivul?
Se pare că nu doar faptul că iubim atât de mult somnul sau o zi grea la locul de muncă poate declanşa somnolenţa, ci şi anumite alimente pe care le consumăm în fiecare zi.
Brightside ne prezintă 9 alimente care provoacă somnolenţă, mai ales dacă sunt consumate împreună:
Alimente care provoacă somnolenţă: Lactate
Dintre toate produsele lactate, brânzeturile dure au efectul cel mai delaxant deoarece acestea conţin o cantitate mare de calciu. Consumul biscuiţilor sau covrigeilor împreună cu branza va produce un efect de inducere a somnului mai puternic.
Migdale
Migdalele sunt bogate în triptofan, un aminoacid care produce melatonina şi care este cunoscut sub numele de hormonul somnului. În plus, aceste fructe cu coajă sunt pline de magneziu care uşurează tensiunea musculară şi te face să te simţi somnoros.
Alimente care provoacă somnolenţă: Banane
Zahărul, potasiul şi magneziul pe care bananele le conţin face ca triptofanul să pătrundă uşor în creierul nostru şi să ne provoace somnolenţă.
Nuci
Nucile conţin mai puţin triptofan decât migdalele, dar ei au propria lor sursă de melatonină. Cercetările au arătat că nucile cresc nivelul acestui hormon în sânge şi te face să te simţi destul de somnoros.
Cireşe
Cireşele, în special tartele cu cireşe, au un conţinut relativ ridicat de melatonină. Cu toate acestea, consumul unui pumn de cireşe proaspete nu va avea efecte în ceea ce priveşte somnul tău. În schimb, un pahar de suc de cireşe te va trimite la somn în cel mai scurt timp.
Alimente care provoacă somnolenţă: Ceai de muşeţel
Muşeţelul vine la pachet cu glicina, un aminoacid care are un efect sedativ uşor care relaxează muşchii şi sistemul nervos. După o ceaşcă de ceai de muşeţel, abia vei putea să îţi mai ţii ochii deschişi sau să te concentrezi pe treburile importante.
Seminţe de dovleac
Pe lângă triptofan, seminţele de dovleac conţin cantităţi consistente de zinc şi magneziu. Aceşti compuşi te fac să fii calm şi relaxat şi cu greu poţi să rezişti tentaţiei de a aţipi câteva minute.
Orez alb
Orezul alb are un indice glicemic ridicat care poate provoca somnolenţă după 3, 4 ore de când aţi terminat masa. Cercetătorii au descoperit că orezul de iasomie te împinge mult mai rapid la somn decât celelalte tipuri de orez.
Alimente care provoacă somnolenţă: Peşte gras
Acizii din somon, ton sau alte tipuri de peşte gras creşte producţia de melatonină. Aceşti acizi reduc nivelul de hormoni de stres din sânge şi singurul lucru pe care îţi vei dori să îl faci după ce mănânci este să tragi un pui de somn.