8 idei pentru preparate delicioase direct de la școlile de gastronomie
Nu este atât de greu să gătești preparate irezistibile. Află ce trucuri poți folosi pentru a obține rețete pe placul tuturor în sezonul sărbătorilor.
Credeai că trebuie să petreci multe ore în bucătărie pentru a realiza preparate gustoase și aromate? Ei bine, nu este nevoie decât de mici schimbări pentru a obține rețete cu un gust intens, fără teama că ingredientele se vor arde sau că ai putea usca friptura.
Iată ce idei poți folosi pentru preparate delicioase în sezonul de iarnă:
1. Cum să obții friptura de vită perfectă
Dacă te-ai obișnuit să iei bucata de carne din frigider sau congelator și să o pui direct pe grătar este momentul să schimbi metoda. Dacă vrei o friptură aromată este indicat să iei carnea de la rece și să o lași la temperatura camerei timp de 1-2 ore. Când carnea este la temperatura camerei friptura se va pătrunde uniform. Va dura puțin mai mult, dar poți face altceva în timp ce lași friptura în bucătărie. Vei vedea că merită!
2. Cum să obții carne de pui sau cotlete zemoase
Te-ai întrebat adesea cum reușesc bucătarii să obțină carnea de pui sau cotletele rumene, dar deloc uscate? Este foarte simplu: trebuie să ții carnea într-un amestec de apă rece cu sare. În acest mod va rămâne fragedă când o gătești și va avea o aromă specială.
3. Nu te teme de sare
Studenții de la școlile de gastronomie învață rapid să nu le fie frică să adauge sare suficientă. Dacă preparatele tale au un gust neutru, cel mai probabil nu ai pus destulă sare. Dacă ți-e teamă să nu exagerezi și să obții un gust prea sărat este mai bine să adaugi câte puțină sare pe măsură ce gătești, în loc de o cantitate mai mare la început sau la final. Pune sarea de sus pentru că se va distribui uniform în tot preparatul.
4. Zahărul este un condiment
Nu mai este rezervat exclusiv pentru prăjituri, biscuiți, briose sau plăcinte. Dacă adaugi un vârf de cuțit de zahăr la preparatele care conțin roșii vei remarca imediat diferența. Zahărul neutralizează gustul acru sau amărui și creează o aromă mult mai plăcută.
5. Cum să pregătești o supă perfect transparentă
Secretul unei supe transparente și delicioase reprezintă o combinație dintre carnea de pui și multă răbdare. Ia carnea de pui și oasele și lasă-le la fiert în apă timp de 3 ore. Dă focul mic și elimină spuma care poate apărea la suprafață. În acest fel zeama de pui va deveni foarte aromată și transparentă. Nu adăuga imediat legumele, ci așteaptă 1-2 ore până să le incluzi în amestec pentru a obține gustul ideal.
6. Nu folosi decât puțin ulei de măsline
Ce au în comun rețetele de paste, pizza, pește sau friptură? În afară de faptul că sunt gustoase, toate pot avea un gust mai bun cu puțin ulei de măsline. Experții bucătari folosesc adesea uleiul de măsline pentru a finaliza preparatele, considerându-l „aurul lichid din bucătărie”. Asigură-te că nu utilizezi decât ulei extravirgin de calitate și vei reuși să dai o savoare cremoasă și complexă fiecărei rețete cu acest gest simplu.
7. Cum să obții pește crocant
Căldura este principalul element pe care trebuie să te bazezi. Nu poți obține pește crocant dacă nu folosești o tigaie fierbinte. Ai grijă să nu încarci prea tare tigaia cât timp gătești peștele pentru că nu va mai fi crocant. Lasă spațiu între bucățile de pește și verifică temperatura tigăii înainte de a-l pune. Dacă este rece peștele se va lipi de fundul tigăii. O tigaie fierbinte favorizează formarea crustei crocante care te face să comanzi mereu pește prăjit la restaurant.
8. Cum să gătești paste delicioase
Vrei să obții paste la fel de bune ca la restaurant indiferent de sosul pe care urmează să-l adaugi? Cu 2-3 minute înainte ca pastele să fie fierte mută-le în sos până la finalizare. În acest mod vor absorbi o parte din sos, iar aromele vor intra în textura pastelor. Dacă sosul devine prea gros adaugă puțină apă de la paste pentru a-l fluidiza.