8 greșeli pe care le poți face atunci când gătești somon
Dietă & Fitness · Nutritie / De Iulia Mirică, 30.01.2017

Ori de câte ori cumperi ingrediente și faci experimente în propria bucătărie, există unele șanse să faci o greșeală undeva în proces. Iar atunci când gătești somon, există chiar mai multe posibilități de a greși ceva pe parcurs, deoarece acesta nu este un aliment care se gătește foarte ușor.

Dar dacă știi ce greșeli să eviți atunci când gătești somon, putem spune că ești scutită de câteva ore petrecute în bucătărie degeaba. Și vei avea parte de un preparat delicios și sănătos.

1. Cumpărarea peștelui nepotrivit


Somonul proaspăt ar trebui să fie prima alegere, dar dacă trăiești departe de ocean sau vrei să cumperi somon în afara sezonului, s-ar putea să trebuiască să iei pește congelat. Varietățile de somon au diferite arome și culori, dar alege întotdeauna culorile mai luminoase (roșu și roz luminos) în detrimentul celor palide (maro).

2. Dezghețarea incorectă


Dacă ești pe grabă și vrei să dezgheți un file de somon cât mai repede, s-ar putea să fii tentată să folosești cuptorul cu microunde. Însă regula generală este să eviți dezghețarea peștelui folosind căldura. Lasă peștele peste noapte în frigider sau pune-l într-o pungă, sub un jet de apă rece. De asemenea, lasă peștele să ajungă la temperatura camerei înainte de a-l găti, dacă vrei să obții un preparat gătit uniform.

3. Îndepărtarea pielii


Dacă păstrezi pielea în timpul gătirii, această barieră va proteja carnea fragedă de căldura puternică și te va ajuta să o gătești uniform. După ce gătești peștele, rămâne la latitudinea ta dacă mănânci sau nu și pielea.

4. Lăsarea oaselor


Îndepărtarea oaselor înainte de gătirea peștelui poate fi un proces greu. Dar, dacă nu le scoți, s-ar putea să te îneci, indiferent de cât de bine a fost curățat somonul la magazin.

5. Asezonarea prematură


Ar trebui să condimentezi peștele, dar numai înainte de a începe să-l gătești. Sarea este folosită aproape în orice rețetă de pe planetă, dar și pentru conservarea cărnii și a peștelui. Puțină sare înainte de gătit va da o aromă mai bună peștelui, dar dacă o aplici prea devreme, s-ar putea să deranjezi procesul de îndepărtare a microbilor cu sare prin apropierea de căldură.

6. Uitarea condimentelor


Dacă gătești somonul la cuptor, nu uita să adaugi condimente și pe legume și în apa pe care o pui în tavă. Iar în momentul în care faci acest preparat la grătar sau în tigaie, condimentele sunt binevenite. Poți adăuga și vin alb, ceapă și mărar. O alternativă ar fi cu unt, vin alb și usturoi.

7. Atingerea somonului prea des în timpul gătirii


Dacă îi acorzi somonului o atenție prea mare, s-ar putea să se sfărâme la căldură. Odată ce pui somonul la gătit, lasă-l în pace. Acest aliment se gătește perfect atunci când este lăsat la căldură ridicată până când pielea devine opacă. Iar pe grătar trebuie întors o singură dată.

8. Gătitul îndelungat


În cazul în care nu ți-ai dat seama până acum, gătitul îndelungat îți poate strica preparatul delicios pe bază de somon. Unele metode de gătit sunt mai sigure decât altele, dar nu contează modul în care este aplicată căldura, dacă o faci pentru o perioadă de timp prea lungă. Momentul ideal pentru a închide focul este cu puțin timp înainte să fie gătit complet, după care îl poți lăsa câteva minute înainte de a-l consuma.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro