8 greşeli pe care le faci atunci când prepari o omletă. Evită-le!
Ouăle constituie o sursă bună de proteine şi sunt potrivite pentru a fi consumate la micul dejun. Însă, ştii cum să le prepari ca să obţii cele mai delicioase reţete? Nu face următoarele greşeli!
Modul în care prepari ouăle este semnificativ pentru gustul final al reţetei. Nu se prepară oricum şi dacă nu faci câteva greşeli obişnuite vei obţine reţete mult mai gustoase. Ouăle jumări pot să fie zemoase şi fără să fie necesar adaosul de smântână sau lapte, însă trebuie să ştii cum să le faci. Iată care sunt cele mai frecvente greşeli pe care trebuie să le eviţi atunci când faci omletă sau papară/ouă jumări, după cum scrie publicaţia Huffington Post.1. Nu le găti pe foc mare!
Va dura mai mult până vei termina micul dejun, însă este de preferat să faci ouăle jumări pe foc mic pentru a evita uscarea lor. De asemenea nu vei risca să le arzi.
2. Nu le ţine pe foc prea mult timp!
Un truc pe care trebuie să-l reţii este acela că ouăle trebuie luate la timp de pe foc, deoarece se mai gătesc din cauza căldurii degajate de tigaie. Nu le lăsa prea mult timp pe foc, ci ia-le atunci când sunt încă umede, dar fără să aibă mult lichid.
3. Nu uita să le amesteci!
Pentru a obţine o combinaţie cremoasă este important să le amesteci foarte des. Astfel, riscul de a se forma bucăţi mari de ou este unul mult mai mic. Astfel vei obţine o textură mai cremoasă.
4. Nu adăuga lichid!
Smântâna, laptele sau apa nu vor face ca reţeta să fie mai gustoasă, ci din contră nu este deloc indicat să adaugi nimic lichid la amestecul de ouă. Ouăle în combinaţie cu un lichid vor strica reţeta.
5. Foloseşte tigaia cu dimensiunea potrivită
Este important să nu foloseşti o tigaie uriaşă atunci când prepari doar două ouă, la fel cum este de preferat să eviţi tigaia mică dacă găteşti o porţie mare de ouă jumări. De exemplu, o tigaie cu diamentrul de 20 de centimetri va fi porivită pentru a folosi două ouă.
6. Ouăle trebuie bătute mult timp!
Este recomandat să baţi foarte bine ouăle până când se ajunge la o compoziţie omogenă. Nu renunţa după ce ai spart gălbenuşurile şi le-ai amestecat puţin cu albuşurile. Insistă şi vei avea de câştigat!
7. Ouăle nu se bat decât înainte de a fi turnate în tigaie!
Ouăle se bat bine de tot exact înainte de a fi turnate în tigaie, fără să le mai laşi să stea. Este important să le baţi bine, deoarece vei adăuga aer şi volum, obţinând o compoziţie pufoasă.
8. Ouăle se condimentează doar la final!
Celebrul bucătar Gordon Ramsay susţine că este de preferat să adaugi sarea chiar înainte de a le lua de pe foc. Dacă o foloseşti de la început, sarea poate să dea un aspect apos şi ouăle îşi pierd din strălucire.