8 greșeli de evitat când bei de sărbători
Când bei alcool de sărbători este foarte important să eviți lucrurile care ți-ar putea periclita sănătatea.
Cu siguranță vei ciocni paharul des în acest sezon de petreceri, așa că nu strică să știi câteva reguli care te vor ajuta să eviți situațiile neplăcute sau pericolele pentru sănătate.
Iată ce greșeli trebuie să eviți când bei de sărbători:
1. Bei alcool pe stomacul gol
„Atunci când consumi băuturi alcoolice pe stomacul gol concentrația de alcool din sânge crește rapid. Alcoolul va fi absorbit de organism cu o viteză mult mai mare și te-ai putea simți amețit la scurt timp după aceea”
, explică dr. Marvin Singh, gastroenterolog. Pentru a preveni acest inconvenient consumă mese sănătoase de-a lungul zilei și mănâncă mereu ceva înainte de a bea alcool.
2. Nu bei apă între băuturile alcoolice
„Alcoolul are un efect de deshidratare și te va face să urinezi mult mai des. Dacă nu înlocuiești lichidul pierdut este mult mai probabil să fii mahmur a doua zi. Bea un pahar de apă după fiecare pahar de alcool. În acest mod vei reduce consumul de alcool și nu vei avea probleme cu migrenele sau alte simptome neplăcute în dimineața următoare”
, spune dr. Singh.
3. Bei foarte mult dintr-o băutură misterioasă
Dacă te atrage culoarea băuturii nu înseamnă neapărat că îți va face bine. Este indicat să afli mai întâi ingredientele pentru a te asigura că nu vei avea o reacție alergică. Și numele producătorului ar putea fi un indiciu important înainte de a gusta un pahar.
4. Bei un număr egal de pahare cu un prieten
Deși pare destul de ușor să ții pasul cu un prieten și să mergeți să mai luați un pahar împreună, problema este că nu aveți aceeași greutate sau exact același tip de metabolism, iar alcoolul vă va afecta în mod diferit.
„La fel ca și în cazul medicamentelor, unele persoane vor lua o doză mai mare pentru a se simți mai bine, în special cele care sunt mai înalte sau au o greutate mai mare. Dacă prietenul tău este mai înalt sau are un indice al masei corporale mai ridicat este foarte probabil să fie mai puțin afectat de consumul de alcool decât tine”, explică dr. Singh. În concluzie nu te grăbi să iei un alt pahar în același ritm, ci bea mai încet dacă aveți conformații diferite.
5. Folosești un pai
Nu este o problemă majoră dacă vrei să bei cu paiul, în primul rând pentru a nu lăsa urme de ruj pe pahare. Totuși, este nevoie de prudență pentru că orice băutură consumată cu paiul încurajează consumul mai rapid și ai putea bea mai mult decât de obicei. Ia numai câte puțin pentru a menține un ritm normal de consum al băuturilor alcoolice.
6. Îți umpli paharul până sus
În acest caz trebuie să ții cont de cantitatea pe care o ai în pahar, respectiv echivalentul a două pahare de alcool în cazul vinului. Dacă alegi să completezi paharul cu apă vei dilua concentrația de alcool și nu te vei ameți la fel de repede.
7. Stai lângă bar
Dacă participi la un eveniment important și ai prins un loc bun lângă bar, nu lăsa acest lucru să te împiedice să discuți cu ceilalți sau să te miști prin încăpere abordând diferite persoane pe care le cunoști. Dacă localul este foarte aglomerat și ți-e teamă că nu vei reuși să ajungi din nou lângă bar pentru un alt pahar, mai bine dă-i un bacșiș chelnerului ca să-și amintească de tine data viitoare când te îndrepți spre bar.
8. Mănânci alcoolul
Alimentele care conțin alcool cum sunt prăjiturile cu rom sau bomboanele cu votcă te pot ameți rapid. „Este adevărat că temperatura de la cuptor reduce puțin concentrația de alcool, dar va rămâne în continuare o cantitate semnificativă. În unele cazuri prăjiturile sunt înmuiate din nou în alcool după ce sunt gata, iar lichidul va pătrunde în aluat la fel ca într-un burete. Dacă vei consuma o bucată mai mare de prăjitură va fi ca și cum ai băut un pahar de rom”, explică dr. Singh. Cel mai bine este să fii atent la dulciurile care conțin ingrediente cu alcool și să iei numai câteva înghițituri.