8 alimente bogate în acid elagic
Dietă & Fitness · Nutritie / De Amalia Skelton, 12.04.2020

Acidul elagic este un polifenol cu proprietăți antioxidante, care elimină toxinele din corp și protejează organismul împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi. Include în meniul tău zilnic principalele alimente bogate în acid elagic pentru a arăta foarte bine și a evita infecțiile sau contaminarea cu microbi.

Deși este în general asociat cu murele, zmeura și căpșunile, există și alte alimente bogate în acid elagic pe care merită să le consumi des pentru a reduce riscul de îmbolnăvire și a încetini apariția efectelor procesului de îmbătrânire. Lista realizată de healwithfood.org te va ajuta să-ți creezi un meniu apetisant, cu un gust uimitor și micronutrienți de bază pentru funcționarea optimă a organismului tău.

 
Iată care sunt principalele alimente bogate în acid elagic pe care trebuie să le savurezi cât mai des:

 
1. Căpșuni

Sunt o sursă excelentă de acid elagic, conținând de 10 ori mai mult decât zmeura. În perioadele în care nu găsești căpșuni merită să prepari un ceai din frunzele lor pentru că îți va furniza o cantitate utilă din acest micronutrient. Adaugă căpșuni tăiate felii pe frunze de salată verde, în cadrul sandvișurilor ori consumă-le cu nuci și scorțișoară.

 
2. Zmeură

Conține de trei ori mai mult acid elagic decât nucile obișnuite și de cinci ori mai mult decât nucile pecan. Aproximativ 90% din acidul elagic din zmeură se află în sâmburii fructului. Folosește zmeură proaspătă sau congelată la salate, prăjituri și sandvișuri.

 
3. Mure

Și murele trebuie neapărat să se regăsească într-un meniu care mizează pe acidul elagic. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că au un conținut de acid elagic foarte apropiat de cel al zmeurei. Nu ezita să le adaugi la porția de cereale de dimineața, ca topping pentru clătite ori ca ingredient-surpriză la salate.

 
4. Fructe exotice din familia mirtacee

În cadrul studiilor realizate de oamenii de știință din Brazilia s-au detectat cantități însemnate de acid elagic în componența fructelor exotice din familia mirtacee, care au depășit inclusiv nivelul de acid elagic din căpșuni. Fructele jabuticaba, cambuci și cireșele Surinam nu conțin decât foarte puțin acid elagic, în timp ce camu-camu, guava roșie și albă au un nivel mediu.

 
5. Rodii

Aromate și viu colorate, semințele de rodie îți furnizează o doză utilă de acid elagic, ameliorând elasticitatea pielii și fortificând organismul pe termen lung. Se potrivesc atât la salatele de fructe, cât și la cele care conțin salată verde și friptură, așa că poți fi creativ pentru a le include într-o varietate de combinații pe placul tău și al familiei tale.

 
6. Nuci

Crocante și consistente, nucile sunt un ingredient savuros care nu îți furnizează numai grăsimi sănătoase, ci și acid elagic. Sunt foarte utile pentru a combate ridurile și semnele de oboseală, iar conținutul de acizi grași Omega-3 le transformă într-un aliment ideal pentru persoanele care au o dietă vegetariană sau vegană.

 
7. Nuci pecan

Și nucile pecan se pot integra foarte ușor în cadrul gustărilor sau meselor principale pentru că îți asigură o doză benefică de acid elagic. Cu ajutorul lor poți preveni efectele negative ale microbilor și vei avea pielea mult mai netedă, fără imperfecțiuni și semne de îmbătrânire.

 
8. Merișoare

Cunoscute mai mult pentru efectul de protecție împotriva infecțiilor urinare, merișoarele sunt bogate în acid elagic și acționează eficient pentru a elimina celulele cancerigene de la nivelul cavității bucale, sânilor, prostatei și colonului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro