7 semne că meniul tău conține prea mulți conservanți
Dietă & Fitness · Nutritie / 25.01.2019

Multe alimente conțin conservanți adăugați pentru a le prelungi termenul de valabilitate și a preveni acumularea bacteriilor. Cu toate acestea, efectul lor asupra organismului nu este unul benefic și este cazul să fii atent la cantitățile consumate.

Deși la prima vedere conținutul de conservanți poate părea o garanție că produsul cumpărat nu se va strica, nu este sănătos să îi incluzi des în meniul tău zilnic. Nu se cunoaște încă efectul lor pe termen lung, fiind recomandate prudența și favorizarea variantelor naturale.

 
Iată care sunt semnele că dieta ta se bazează prea mult pe alimente care au conservanți:

 
1. Mănânci cereale de trei ori pe zi

Dacă te-ai obișnuit să consumi cereale dimineața, la prânz și seara probabil consumi mai mulți conservanți decât îți închipui. BHT și BHA sunt cele două ingrediente adăugate la cereale pentru a preveni râncezirea. Dintre acestea se consideră că BHA are potențial cancerigen, în urma studiilor efectuate pe animale. Chiar dacă nu este o problemă majoră să mănânci o porție de cereale la cutie, nu este cazul să le utilizezi la toate mesele principale.

 
2. Nu cumperi decât unt sărat

Poate că este un ingredient natural, dar sarea are și proprietăți de conservare, fiind adăugată la multe alimente procesate pentru a le menține prospețimea mai mult timp. Dacă încerci să respecți limita de 2.300mg de sodiu pe zi, să știi că untul sărat cu pâine prăjită sau cubulețele adăugate la friptură ori la legume nu te vor ajuta deloc. Untul sărat va ține mai mult timp în frigider, dar este mai util să cumperi varianta nesărată pentru a preveni hipertensiunea arterială și afecțiunile cardiovasculare.

 
3. Nu clătești bine fructele și legumele

Merele sau portocalele pe care le mănânci cu plăcere au nevoie de mai mult decât un jet scurt de apă rece, în caz contrar ai putea consuma și pesticide, alături de vitamine și minerale utile. Aproximativ 75% dintre fuctele consumate conțin încă urme de pesticide, așa că este indicat să cumperi un detergent special pentru fructe și legume pentru a preveni problemele de sănătate. De asemenea, poți opta pentru varianta organică de fiecare dată când ai ocazia. Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide sunt: căpșunile, merele, nectarinele, piersicile, țelina, strugurii, cireșele, spanacul, roșiile, ardeii grași, roșiile cherry și castraveții.

 
4. Mănânci un sandviș cu șuncă presată în fiecare zi

Carnea procesată cum este șunca presată conține nitrați, conservanți care previn mucegăirea și acumularea bacteriilor, dar care pot declanșa migrenele și formează compuși cancerigeni în organism.

 
5. Crezi că „afumat natural” înseamnă „fără nitrați”

Nu te lăsa păcălit de această terminologie și nici măcar de etichetele care anunță distinct că șunca presată, baconul sau cârnații nu conțin nitrați. În această situație trebuie să citești lista de ingrediente cu atenție. Precis vei descopei pudra de țelină sau sucul din această legumă, care au un conținut ridicat de nitrați și au efecte similare cu varianta prelucrată.

 
6. Simți că nu ai aer după ce bei un pahar de vin

Multe tipuri de vin conțin sulfiți, care mențin gustul proaspăt și previn dezvoltarea bacteriilor. În cazul persoanelor care suferă de astm, sulfiții pot declanșa simptomele problematice, iar pentru persoanele care au migrene durerile de cap se pot intensifica rapid. Fructele confiate și unele sucuri de fructe sunt și ele surse de sulfiți.

 
7. Crezi că glutamatul monosodic nu se folosește decât la restaurantele chinezești

De fapt, multe dintre aceste restaurante au înlăturat ingredientul problematic care intensifică gustul preparatelor din cauza plângerilor legate de durerile de cap, starea de greață, amețelile sau durerile în piept, dar el se ascunde în continuare în componența produselor pe care le iei de la supermarket, fiind uneori denumit drojdie autolizată sau proteină hidrolizată de soia.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro