7 greșeli pe care să le eviți când faci clătite
Dietă & Fitness · Nutritie / 26.11.2018

Există multe secrete pentru a obține clătite pufoase, de la tipul de aluat și forma tigăii până la tehnica de a le întoarce. Află cum poți obține clătite delicioase de fiecare dată.

Ca gustare sau desert este foarte dificil să refuzi câteva clătite pufoase, cu umpluturi aromate. Mai ales în sezonul rece când micile răsfățuri culinare te ajută să înfrunți vremea de afară, clătitele pot deveni vedetele meniului tău fără să faci prea mult efort. Din momentul în care cunoști secretele clătitelor irezistibile le vei prepara din ce în ce mai des fără să-ți faci probleme că ar putea fi refuzate de copii sau alți membri ai familiei. Cu tehnica potrivită pot fi desertul sau gustarea rapidă de care ai nevoie pentru a avea mai mult timp pentru tine, fără să accepți un meniu deloc apetisant.

 
Iată ce greșeli trebuie să eviți când faci clătite:

 
1. Nu turna uleiul direct în tigaie

Chiar dacă ești foarte atent este foarte dificil să creezi un strat uniform pe fundul tigăii dacă te limitezi la a turna uleiul direct din sticlă. Dacă pui prea mult sau se strânge în anumite zone clătitele nu vor avea un aspect uniform și ar putea rămâne crude. Astfel, maeștrii bucătari îți recomandă să folosești o pensulă specială pentru gătit pentru a realiza un strat subțire și uniform de ulei sau unt pe fundul tigăii. În acest fel vei preveni întinderea neuniformă a aluatului și vei avea clătite rumene și pufoase. 
Bulele formate în aluat pot deveni zone lipicioase după ce clătitele se răcesc, așa că ia masurile necesare pentru a preveni efectele nedorite. Dacă nu ai o pensulă specială poți uniformiza uleiul sau untul cu ajutorul unui prosop uscat de bucătărie din hârtie, împăturit, dar ai grijă ca tigaia să nu fie fierbinte.

 
2. Nu amesteca prea mult aluatul

Micile grămăjoare formate în aluat nu trebuie să te îngrijoreze. Dacă ingredientele uscate și cele umede sunt bine amestecate (ceea ce înseamnă că nu vezi dungi de făină la suprafața aluatului) nu este nevoie să te stresezi pentru a-l face perfect omogen. Dacă exagerezi și amesteci prea mult aluatul clătitele pot avea o consistență de gumă, în loc să fie pufoase când le vei gusta.

 
3. Nu pune prea multă umplutură

Este distractiv să experimentezi cu diferite umpluturi pentru clătite, dar prea multe fructe de pădure sau fulgi de ciocolată pot îngreuna aluatul și vor favoriza arderea. Câteva linguri de fructe de pădure la întreaga cantitate de aluat sau 1-2 felii de banană la o clătită sunt suficiente. De asemenea, poți încerca și variante mai ușoare, cum ar fi miezul de nucă de cocos, care va adăuga o savoare exotică, menținând textura light și pufoasă a aluatului de clătite.

 
4. Întorci clătitele prea devreme

Dacă întorci o clătită prea repede, probabil că va trebui să o lași mai mult pe partea cealaltă pentru a se pătrunde bine, dar în acest caz clătita nu va mai fi pufoasă. De asemenea, dacă o întorci prea târziu, clătita se va arde. Secretul pentru a ști când este momentul ideal este să studiezi cu atenție marginile clătitei. Încet-încet se vor forma mici bule la marginea clătitei, iar când încep să se spargă și să facă găuri este momentul să întorci clătita.

 
5. Nu pregăti aluatul în avans

Poate vrei să economisești timp, însă nu vei avea parte de o dimineață mai relaxantă dacă pregătești aluatul pentru clătite cu o seară înainte. Gustul nu va fi deloc cel pe care ți-l dorești. Bicarbonatul de sodiu are efect de îndată ce este combinat cu ingredientele umede și devine din ce în ce mai puțin eficient dacă lași aluatul în frigider mai multe ore. 
Temperatura are un rol important în obținerea consistenței potrivite. Dacă folosești lichide sau ouă reci clătitele vor deveni excesiv de moi. Contează foarte mult ca ingredientele umede să fie la temperatura camerei atunci când prepari aluatul. Pentru a te asigura că vor fi pufoase poți adăuga 1-2 albușuri în plus la clătite.

 
6. Nu turna aluatul direct din bol în tigaie

Dacă faci acest lucru va deveni o provocare să obții clătite uniforme, bine gătite, fără să se ardă pe unele zone. Este mai bine să utilizezi o lingură mare pentru a te asigura că folosești aceeași cantitate de aluat pentru fiecare clătită. Va fi mai simplu pentru că vei ști câte clătite vei obține și eviți risipa de aluat sau irosirea ingredientelor.

 
7. Nu da focul prea tare

Temperatura tigăii influențează decisiv felul în care vor arăta clătitele tale. Dacă tigaia este prea fierbinte vei arde clătitele, iar dacă este prea rece se pot aplatiza și vor deveni mai tari. Cel mai bine este să dai focul mic, să menții temperatura constantă și să faci un test cu o cantitate mică de aluat pentru a vedea rezultatul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro