7 efecte secundare ale consumului de prune uscate
Dietă & Fitness · Nutritie / 24.03.2020

Probabil că le privești ca pe un remediu clasic pentru constipație atât pentru adulți, cât și pentru copii, dar nu înseamnă că pot fi mâncate la întâmplare. Este nevoie de prudență pentru că este posibil să apară efecte nedorite în urma consumului de prune uscate.

Prunele sunt vândute de obicei la raionul de fructe confiate. În afară de rolul de laxativ, pot fi și un ingredient util pentru felurile de mâncare dulci sau picante, de exemplu tocănițe, compoturi, budinci, negrese sau supe. 

 
Ce efecte secundare pot apărea dacă mănânci prune uscate?

Prunele uscate stimulează digestia și combat constipația, dar pot cauza și manifestări problematice.

 
Iată ce efecte secundare pot apărea când se consumă prune uscate, potrivit www.stylecraze.com:

 
1. Riscurile acrilamidei

Prunele uscate conțin o concentrație ridicată de acrilamidă, substanță considerată neurotoxică și cancerigenă. În general acrilamida nu se regăsește în alimente decât dacă sunt gătite la o temperatură mai ridicată de 100°C, dar prunele uscate sunt o excepție. Potrivit specialiștilor, este nevoie de un consum de 500 de ori mai ridicat decât ceea ce se obține din mâncare pentru a cauza efecte nocive, așa că prunele sunt relativ sigure.
Cu toate acestea, prunele uscate au fost clasificate drept cancerigene pentru animalele testate în cadrul studiilor de laborator.

 
2. Diareea

Fibrele insolubile din prune pot cauza diareea sau o vor agrava dacă s-a declanșat deja din altă cauză. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat manifestarea diareei la scurt timp după consumul de prune uscate sau suc de prune uscate. Aceste efect neplăcut poate fi atribuit efectului laxativ intens dat de sorbitolul din compoziția fructelor. În aceste condiții o cantitate prea mare de prune uscate poate provoca un episod destul de grav de diaree.
De asemenea, în cazul persoanelor care au intoleranță la fructoză prunele pot declanșa crampe abdominale și diaree.

 
3. Creșterea în greutate

O porție de 6 prune uscate negătite conține 137 de calorii și 22g de zaharuri, iar o ceașcă de suc de prune uscate va conține 185 de calorii. Astfel, deși fibrele din componența prunelor uscate pot susține reconturarea siluetei, un consum excesiv va cauza acumularea de calorii și centimetri în plus.

 
4. Prudență pentru persoanele care au diabet sau acnee

Prunele uscate au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot crește nivelul glicemiei mai mult decât alte fructe sau feluri de mâncare. Din acest motiv trebuie monitorizată cantitatea consumată cu atenție. În ceea ce privește acneea, indicele glicemic crescut poate provoca agravarea leziunilor sau infectarea celor existente, așa că este necesar să observi cum se modifică aspectul pielii după ce mănânci prune uscate și să determini care este frecvența utilă pentru tine. Este posibil să nu poată reprezenta decât gustări ocazionale, de 1-2 ori pe săptămână.

 
5. Gazele și balonarea

Prunele uscate conțin carbohidrați complecși și zaharuri care nu se procesează complet în tractul digestiv. Astfel, în momentul în care ajung în colon, bacteriile preiau carbohidrații nedigerați, consecințele fiind balonarea și acumularea gazelor intestinale.

 
6. Riscul de dependență de laxative

Prunele sunt folosite pentru efectul laxativ iritant, dar persoanele care suferă frecvent de constipație nu trebuie să le utilizeze drept unic remediu pentru purificarea sistemului digestiv. După o perioadă îndelungată de consum poate apărea dependența de laxative, ceea ce va agrava constipația și poate cauza complicații.

 
7. Scaunul de culoare închisă

Prunele uscate sunt o sursă foarte bună de fier, iar dacă sunt consumate prea des pot cauza închiderea la culoare a scaunului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro