6 semne că nu consumi suficiente alimente bogate în potasiu
Majoritatea persoanelor consumă doar jumătate din necesarul de potasiu, dar deficitul poate fi mortal. Reechilibrează-ți dieta cu alimente bogate în potasiu!
Când te gândești la nutrienții de care ai nevoie pentru a fi sănătoasă, probabil că potasiul nu este pe primul loc. Cu toate acestea, potasiul este esențial pentru buna funcționare a întregului organism. Ajută nervii și mușchii să comunice, favorizează absorbția sunstanțelor nutritive din meniul zilnic, menține funcționarea corectă a rinichilor și elimină în mod eficient excesul de sodiu.
Nu ar trebui să ai probleme cu obținerea necesarului zilnic de potasiu dacă mănânci o varietate de fructe și legume, dar, de multe ori, din cauza programului aglomerat, semipreparatele, chips-urile sau înghețata au prioritate.
„Din păcate, multe persoane nu mănâncă suficiente alimente naturale, neprocesate”, explică Ginger Hultin, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Lipsa de potasiu, numită și hipokalemie poate cauza constipație, slăbiciune musculară și oboseală accentuată. Dacă deficiența devine severă, poate crea probleme cardiovasculare și pune viața în pericol. Persoanele care utilizează excesiv laxativele si diureticele sunt predispuse la pierderea rapidă a potasiului prin urină sau fecale. Transpirațiile abundente din timpul antrenamentelor de anduranță în aer liber pot, de asemenea, să elimine potasiul din organism.
O dietă care conține multe fructe și legume proaspete este esențială pentru asigurarea aportului necesar de potasiu. Iată câteva simptome care te avertizează că meniul tău nu conține o cantitate adecvată de alimente bogate în potasiu:
1. Ai pulsul neregulat
Un deficit moderat până la sever de potasiu poate provoca aritmii cardiace sau bătăi anormale ale inimii, mai ales dacă deja ai un risc crescut de boli de inimă. Cercetările arată că 7 până la 17% dintre pacienții cu boli cardiovasculare suferă de hipokalemie. Acest lucru se datorează impactului lipsei de potasiu asupra contracțiilor musculare și, prin urmare, asupra funcției cardiace.
Dacă simți că îți bate inima prea tare ar trebui să mergi la consult. Bătăile neregulate ale inimii sunt periculoase și pot cauza un stop cardiac.
2. Ai o lipsă de magneziu
Toate vitaminele pe care le consumi zilnic funcționează sinergic pentru a menține organismul sănătos, astfel încât lipsa unui nutrient poate favoriza carența altuia. Magneziul realizează transportul activ al ionilor de potasiu în celule. Deci, dacă nivelul de magneziu scade pot apărea și carențe de potasiu. Potrivit studiilor efectuate, peste 50% dintre persoanele cu hipokalemie au și deficit de magneziu. Pentru a preveni această situație consumă cât mai des spanac, nuci, lapte de soia, fasole neagră, avocado și unt de arahide, surse esențiale de magneziu.
3. Ai tensiunea mare
Potasiul și sodiul echilibrează organismul. Atunci când nivelul de sodiu este prea mare, iar potasiul este în deficit, tensiunea arterială crește, ceea ce poate duce la accidente vasculare cerebrale.
Cel mai bine este să te gândești la potasiu ca fiind cel mai bun prieten al sării. Datorită retenției de apă, sarea duce la mărirea volumului de sânge. Potasiul ajută la eliminarea substanțelor dăunătoare și poate minimiza impactul unui exces de sodiu, potrivit Asociației Americane pentru Sănătatea Inimii. În plus, potasiul contribuie la relaxarea ritmică a pereților vaselor de sânge, ceea ce reduce tensiunea arterială.
4. Ai pietre la rinichi
Eliminarea pietrelor la rinichi prin urină poate fi extrem de dureroasă. Potrivit specialiștilor, riscul de litiază renală este cu 35% mai mic dacă se consumă zilnic minimum 4.100 mg de potasiu.
Cei mai mulți calculi conțin o combinație de calciu și oxalați. Având în vedere că potasiul ajută rinichii să elimine excesul de calciu prin urină, în lipsa acestui nutrient nu vei avea o protecție adecvată pentru depunerile de nisip și pietre.
5. Te simți obosită
Există o mulțime de lucruri care te fac să te simți slăbită și apatică, de exemplu deshidratarea sau odihna insuficientă. Dar dacă dormi destul și te simți mereu obosită pe timpul zilei, ar fi util să crești consumul de alimente bogate în potasiu (banane, kiwi, caise, mure, pepene galben, sfeclă, cartofi dulci, spanac, morcovi, broccoli, conopidă).
6. Ai crampe musculare
Dacă ai mereu cârcei este posibil să pierzi potasiu în timpul antrenamentelor intense. Pentru sportivi, scăderea nivelului de potasiu poate duce la slăbiciune musculară, oboseală și crampe. Lipsa de potasiu creează leziuni musculare, inclusiv probleme de contractare și scădere a fluxului sanguin, ceea ce poate duce la rabdomioliză, o afecțiune gravă care provoacă descompunerea țesutului muscular și afectează rinichii.