5 verdeturi importante pentru sanatatea ta
Pe langa gustul deosebit pe care il dau mancarurilor, verdeturile sunt si un izvor de sanatate. Afla care verdeturi si de ce nu trebuie sa lipseasca din bucataria ta.
Nutritionista Carina Norris enumera cateva dintre verdeturile importante atat pentru o masa gustoasa cat si pentru sanatatea ta.Patrunjel
Este o sursa bogata de vitamina C, importanta pentru un sistem imunitar puternic. Cu doar o portie de 30g de patrunjel vei reusi sa asiguri mai mult de jumatate din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, patrunjelul contine o cantitate mare de betacaroten, pe care organismul il transforma in vitamina A.
Vitamina C si A, cat si betacarotenul actioneaza ca antioxidanti protejand celulele de radicalii liberi, responsabili de afectiuni precum bolile de inima sau cancerul.
De asemenea patrunjelul te scapa de respiratia urat mirositoare si actioneaza ca un dezinfectant al cailor respiratorii medii si superioare. Este recomandat persoanelor cu probleme respiratorii.
Patrunjelul mai este si un medicament excelent pentru persoanele anorexice ori pentru cele fara pofta de mancare. Cateva frunze mestecate inainte de ora mesei, vor spori foamea.
Foloseste patrunjelul in locul sarii pentru mancare si vei reusi astfel sa reduci presiunea sanguina si riscul de infarct.
Macrisul
Este mai bogat in vitamina C decat portocalele si contine mai mult fier decat spanacul. Macrisul este si o sursa bogata de betacaroten, pe care organismul il transforma in vitamina A, recomandata pentru piele si ochi sanatatosi.
Frunzele de culoare verde inchis contin o cantitate mare de fitochimicale precum luteina si zeaxantina care, potrivit studiilor efectuate, ofera protectie ochilor impotriva degenerescentei maculare legata de varsta.
Un studiu condus de Universitatea din Ulster a aratat ca macrisul poate reduce chiar si riscul de cancer.
Oregano
Este o sursa buna de fitochimicale precum timol si carvacrol, agenti antifungici puternici. Conform studiilor, carvacrolul inhiba dezvoltarea ciupercii Candida albicans, ciuperca responsabila de aparitia candidozei.
Cercetatorii australieni au descoperit ca uleiul de oregano are si o puternica actiune antibacteriana (impotriva bacteriilor care produc E. coli, salmonela sau raceala).
Oregano este o sursa bogata de vitamina K, necesara pentru coagularea sangelui si pentru mentinerea sanatatii oaselor.
Rozmarin
Cercetarile arata ca rozmarinul reduce riscul de accidente vasculare cerebrale si de boli neurologice precum Alzheimer. Potrivit specialistilor de la Institutul de Cercetari Medicale Burnham din Statele Unite si Universitatea Iwake din Japonia, rozmarinul poate chiar incetini procesul de imbatranire al creierului.
Cercetatorii cred ca acest efect este dat de continutul de acid carnosic, care protejeaza creierul de radicalii liberi.
Cimbru
Ingredientele active continute de cimbru sunt folosite in medicina naturista pentru a trata problemele plamanilor.
Rezultatele unui studiu efectuat pe soareci de laborator au sugerat ca dieta cu cimbru poate incetini imbatranirea creierului. Soarecii hraniti cu cimbru au inregistrat un nivel mai mare de grasimi polinesaturate, care inlesnesc comunicarea intre neuronii cerebrali.
De asemenea, cimbrul contine flavonoide care reduc riscul de boli cronice, precum bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale.