5 trucuri ca să nu ţi se facă rău de la mâncare în timpul petrecerii de Revelion
Dietă & Fitness · Nutritie / 30.12.2013

Mănâncă puţin şi des, în loc să te îndopi cu de toate încă de la începutul serii. Astfel, vei avea mai multă energie ca să te distrezi.

Mâncărurile grele din perioada Sărbătorilor îţi pot pune la încercare digestia. Cu toţii mâncăm în aceste zile mai mult decât am fi mâncat în mod obişnuit, iar, în plus, majoritatea preparatelor au un conţinut ridicat de grăsimi saturate. Acestea îngreunează digestia şi pot determina apariţia stărilor de greaţă chiar şi persoanelor sănătoase. Cei care au probleme medicale şi urmează diverse tratamente medicamentoase ar trebui să încerce să fie cumpătaţi şi să nu exagereze cu cantităţile de mâncăruri grase, ci să le asocieze cu preparate hipocalorice şi în special cu legume la cuptor sau salată de crudităţi.


Dacă te simţi cu câteva kilograme în plus după mesele copioase sau ai în permanenţă senzaţia de saţietate exagerată, iată ce poţi să faci înainte de petrecerea de Revelion. Urmând câteva sfaturi simple, digestia ta va fi mai eficientă, iar în noaptea de Revelion vei putea mânca normal fără să ţi se facă rău.


1. Cu o seară înainte de Revelion


Începe de seara cu o infuzie preparată din o jumătate de apă plată fierbinte în care se stoarce zeamă de lămâie şi se adaugă o ceşcuţă de pătrunjel tocat (frunze şi rădăcină), o linguriţă de seminţe de mărar măcinate. După ce ai lăsat preparatul la infuzat 10 minute, consumă-l cu înghiţituri mici până la culcare.
"Infuzia elimină gazele intestinale, destinde musculatura tractului digestiv şi stimulează diureza", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţia umană.


2.Evită prăjelile, mâncărurile grase, alcoolul şi dulciurile


În ajunul petrecerii de Revelion ar fi de preferat să consumi numai alimente uşoare care nu necesită un timp îndelungat de digestie. Nici nu intră în discuţie prăjelile, sarmalele, alcoolul şi dulciurile. Consumând doar alimente uşoare vei avea mai multă energie pentru a petrece un Revelion de neuitat.



3. Evită alimentele care te balonează


Sarea, produsele procesate, carbohidraţii din făina albă, broccoli, conopida, ceapa şi varza sunt câteva dintre alimentele care pot să creeze o senzaţie neplăcută de balonare. Astfel vei împiedica organismul să reţină mai multe apă şi să ajungi la senzaţia de balonare care te poate împiedica să te simţi bine la petrecere.


4. Optează pentru vin


Dacă vrei să consumi alcool este important să alegi un vin bun sau o tărie în loc de bere sau alte combinaţii pe care să le faci cu sucuri carbogazoase. Nu consuma o cantitate exagerată de alcool, iar pentru a preveni deshidratarea este important să bei apă plată. De asemenea, ar fi bine să te limitezi la un singur tip de alcool şi într-o cantitate rezonabilă. Acesta poate să perturbe grav procesul de digestie şi te vei confrunta cu simptomele indigestiei.



5. Mănâncă puţin şi des


În loc să consumi o cantitate mare de mâncare imediat ce ajungi la petrecere este de preferat să mănânci câte puţin şi des. În plus, ai grijă la combinaţiile pe care le faci şi limitează-te la preparate simple.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro