5 tipuri de semințe utile pentru sindromul ovarului polichistic
Dietă & Fitness · Nutritie / 17.12.2018

Consumi des semințe? Dacă nu, ar fi bine să începi pentru a obține un plus de nutrienți și un remediu natural pentru sindromul ovarului polichistic, fără a risca reacții alergice.

Consumul de semințe îți aduce multe fibre, acizi grași de tip Omega-3, proteine și multe alte vitamine și minerale. Sunt un aliment esențial în cazul în care ai sindromul ovarului polichistic. Semințele conțin o cantitate redusă de carbohidrați și previn fluctuațiile glicemiei. Pot fi consumate de persoanele care au alergii și te ajută să te menții în formă deoarece controlează apetitul. Indiferent dacă preferi să le consumi simple sau integrate în alte preparate, semințele sunt o parte importantă a meniului zilnic.

 
Iată ce avantaje are consumul de semințe pentru sindromul ovarului polichistic:

 
1. Semințele de floarea soarelui

Sunt bogate în magneziu și seleniu, precum și în vitamina E, un nutrient solubil în grăsimi care are efect antioxidant. Semințele de floarea soarelui te protejează împotriva afecțiunilor cardiovasculare datorită sterolilor care reduc nivelul de colesterol. Combină semințele crocante cu friptura de pui, porția de cereale integrale de la micul dejun sau folosește-le pentru a aroma carnea de pește. Se potrivesc la salate sau piureuri, precum și la supe, în loc de crutoane. De asemenea, le poți măcina pentru a obține o făină pe care o vei adăuga la aluaturile de pâine, biscuiți, brioșe sau negrese.

 
2. Semințele de dovleac

Nu sunt destinate exclusiv perioadei din timpul Halloween-ului. De fiecare dată când faci plăcintă de dovleac, nu arunca semnițele. Conțin nutrienți esențiali pentru combaterea acestei afecțiuni, printre care magneziul, fosforul, cuprul, fierul și zincul. Potrivit specialiștilor, există o legătură directă între lipsa de zinc și alopecia de tip androgen (căderea părului). Semințele de dovleac sunt și o sursă bună de grăsimi mononesaturate, proteine, vitamine din complexul B și vitamina A. Conțin beta-sitosterol, un compus care diminuează nivelul colesterolului, stimulează sistemul imunitar și previne pierderea părului prin stoparea procesului de conversie a testosteronului în dihidrotestosteron (DHT).
Semințele de dovleac pot fi baza ideală pentru o gustare consistentă dacă sunt adăugate la salate, iaurt grecesc, legume rumenite la grătar sau terci de ovăz. Le poți prepara chiar acasă dacă le scoți din dovleac, le clătești bine cu apă, le lași la uscat, apoi le rumenești la cuptor cu ulei de măsline și condimente precum scorțișoara, nucșoara sau piperul cayenne.

 
3. Semințele de susan

Sunt o sursă de proteine complete și conțin calciu, magneziu și zinc. Datorită conținutului ridicat de steroli, în special sesamin și sesamolin, semințele de susan reduc colesterolul și protejează ficatul de efectele nocive ale stresului oxidativ. Folosește semințele de susan pentru friptura preparată la cuptor, adaugă-le la sosuri sau la paste pentru a obține un gust special. Se potrivesc și în aluatul de clătite sau biscuiți. De asemenea, le poți rumeni în tigaie, apoi pot fi amestecate cu unt de arahide pentru a savura o gustare cu pâine prăjită care îți dă multă energie. Gustul lor delicat îmbogățește și dressingurile pentru salate, așa că nu uita de aceste semințe când vrei să consumi mai multe legume.

 
4. Semințele de chia

Principalul avantaj al semințelor de chia este că vei obține beneficiile lor folosind numai o cantitate redusă. Sunt ideale pentru a diminua pofta de mâncare și fortifică organismul. Numai o lingură de semințe de chia conține 5g de fibre. Când sunt combinate cu apă, semințele de chia vor avea o textură de gel, fiind ideale pentru smoothie-uri, supe, terci de ovăz sau ca alternativă pentru ouă în cadrul aluaturilor. Aceste semințe conțin calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele din complexul B și o doză importantă de acizi grași de tip Omega-3.

 
5. Semințele de cânepă

Cunoști deja majoritatea semințelor și vrei un gust diferit? Încearcă semințele de cânepă. Sunt surse foarte bune de proteine, fibre și acizi grași de tip Omega-3. Conțin proteine complete și sunt ideale pentru a da consistență fiecărei mese sau gustări, mai ales dacă urmezi o dietă vegetariană sau vegană. Adaugă-le la smoothie-uri, iaurt, salate, la porția de cereale integrale sau la orice preparat pe bază de orez.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro