Polenul, lăptişorul de matcă sau mierea de albine sunt câteva dintre secretele vindecătoare pe care le obţinem de la albine. Fiecare produs are puteri vindecătoare, datorită nutrienţilor din conţinutul lor. Află la ce sunt bune produsele apicole!
Polenul, lăptişorul de matcă sau mierea de albine sunt câteva dintre secretele vindecătoare pe care le obţinem de la albine. Fiecare produs are puteri vindecătoare, datorită nutrienţilor din conţinutul lor. Află la ce sunt bune produsele apicole!
1. Lăptişorul de matcă
Este o substanţă secretată de albine cu scopul de a hrăni regina şi larvele albinelor (în primele zile). Această substanţă abundă în vitaminele A, C, D, E, complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12), enzime, săruri minerale (potasiu, calciu, fier, siliciu, magneziu, fosfor) şi 18 aminoacizi, precizează celebrul nutriţionist britanic Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".
Beneficiile recunoscute ale lăptişorului de matcă:
- conţine un antibiotic aproape pe sfert de activ precum penicilina, însă fără efecte adverse;
- opreşte dezvoltarea bacteriilor care cauzează infecţiile pielii;
- împiedică dezvoltarea infecţiilor intestinale;
- este recomandat femeilor care au născut pentru că intensifică funcţionarea glandelor suprarenale, reglează producţia de hormoni şi elimină oboseala;
- este considerat un tonic al fertilităţii, fiind util pentru organele reproducătoare;
- conferă energie;
- reface celula nervoasă, mărind capacitatea de concentrare;
- ajută la echilibrarea nivelului hormonal;
- reduce nivelul colesterolului rău.
Este recomandat să faci câte o cură de 6 săptămâni, timp în care se ia în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol (cu 20-30 de minute înainte de masă), câte 0,5-1 gram de lăptişor de matcă pe zi la adulţi şi 0,5 grame/zi pentru copii. Se administrează sublingual şi se păstrează la frigider (2-6 grade Celsius).
2. Polenul crud
Praful colorat care se găseşte în staminele plantelor este cules de albine, amestecat cu puţin nectar şi sucuri digestive pentru a forma un cocoloş care se prinde de picioarele lor, după care este transportat în stup, potrivit site-ului apiland.ro Polenul crud este considerat unul dintre cele mai complete alimente, deoarece abundă în aminoacizi (22), minerale (27), toate vitaminele, enzime, carbohidraţi, grăsimi, lactobacili şi hormoni, precizează nutriţionistul Gillian McKeith în cartea sa.
Beneficiile consumul de polen:
- hrăneşte sistemul endocrin;
- hrăneşte sistemul nervos;
- vindecă alergiile sezoniere;
- tratează sinuzita;
- funcţionează ca tratament pentru prostata mărită;
- regenerează flora bacteriană intestinală datorită conţinutului bogat în lactobacili;
- reglează tranzitul intestinal;
- întăreşte sistemul imunitar;
- scade nivelul colesterolului rău şi previne îmbolnăvirea inimii.
Se recomandă un consum zilnic de două linguriţe de polen crud, în cure de cel puţin 6 săptămâni.
Se păstrează în congelator, la temperaturi între -5 şi -15 grade Celsius.
3. Propolisul
Potrivit nutriţionistului Gillian McKeith, propolisul este antibacterial, antiviral şi antiparazitar. Astfel că un consum moderat de propolis creşte rezistenţa la infecţii şi ajută la întărirea imunităţii.
Beneficiile consumului de propolis:
- ameliorează acneea;
- tratează diverse afecţiuni ale pielii;
- folosit pentru tratarea herpesului.
Se recomandă consumul a 1-5 grame de propolis pe zi.
4. Mierea de albine
Mierea de albine este recunoscută de mii de ani pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe.
Dr. Oz a dezvăluit în emisiunea sa The Dr. Oz Show câteva proprietăţi mai puţin cunoscute pe care le are mierea de albine:
- te energizează;
- te ajută să dormi mai bine şi să fii relaxată;
- este eficientă în tratamentul diverselor alergii;
- vindecă tăieturile şi juliturile;
- exfoliază şi hidratează pielea;
- vindecă ulcerul.
5. Păstura
Potrivit apicultorilor, termenul de păstură se referă la polenul care este fermentat natural, în stup, timp de trei luni. Conţine aminoacizi, vitamine (A, B, C, E şi K), acid lactic, enzime şi minerale (sodiu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu). Datorită substanţelor nutritive, păstura este considerată un produs apicol superior polenului.
Beneficiile consumului de păstură:
- stimulează detoxifierea organismului;
- ajută la buna funcţionare a ficatului;
- previne şi tratează anemiile;
- întăreşte sistemul imunitar.
Se recomandă consumul unei linguriţe de păstură pe zi. (foto: iStockphoto)