5 motive ca să nu eviţi ouăle
Oul reprezintă "proteina completă", cum îl denumesc nutriţioniştii. Acesta conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului.
Oul reprezintă "proteina completă", cum îl denumesc nutriţioniştii. Acesta conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului. Un aliment complet, cu un conţinut mare de nutrienţi, sărac în calorii şi fără o cantitate mare de colesterol, cum se credea. Iată 5 motive a consuma ouă.1. Sursă de energie fără calorii. Consumul de ouă aduce o cantitate importantă de nutrienţi, fără să îţi pună în pericol silueta, un ou conţinând aproximativ 80 de calorii.
2. Conţinut ridicat de proteine de calitate
3. Nu creşte nivelul de colesterol. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, "gălbenuşul are cantităţi mari de colesterol, însă se află în compania altei grăsimi care-l împiedică să se depună pe artere. Este important să ştim că un om nu poate să trăiască mai mult de 3 ore fără colesterol, care este esenţial pentru membranele celulare".
4. Ouăle conţin de asemenea vitamina B şi un compus nutritiv numit colină, important în funcţionarea celulelor, în special a celulelor sistemului nervos.
5. Gălbenuşul este bogat în vitamina A, D si E, iar culoarea este dată de conţinutul de luteină şi zeaxantină, doi compuşi recomandaţi pentru sănătatea ochilor, protejându-i de razele ultraviolete.
Cum le consumăm?
Fierte şi niciodată prăjite, recomandă specialistul. Prof. dr. Mencinicopschi spune că este indicat să-l consumăm fiert moale. "Dacă oul este fiert tare poate deveni nociv din cauza unor componenţi care devin toxici".
O persoană sănătoasă poate să consume săptămânal între 2 şi 5 ouă.