5 greșeli pe care le faci când gătești pește
Este foarte sănătos și majoritatea medicilor îți vor recomanda să optezi pentru pește în locul fripturii din carne roșie dar dacă nu reușești să obții un gust bun? Probabil faci una dintre greșelile care te împiedică să savurezi un preparat delicios.
Plănuiești să incluzi peștele la masa de prânz sau cină? Pentru a obține un gust senzațional contează foarte mult să eviți principalele greșeli care pot da un gust neplăcut unui fel principal care conține pește.
Iată ce greșeli trebuie să eviți pentru ca rețetele tale cu pește să fie mereu apreciate de familie sau invitați:
1. Nu încălzești tigaia sau grătarul suficient
Tigaia sau grătarul trebuie să fie deja foarte fierbinți înainte de a adăuga peștele. În momentul în care carnea rece de pește intră în contact cu metalul fierbinte proteinele vor forma un strat de protecție care nu va permite să se rupă bucățile în momentul în care le întorci. Dacă ai ales peștele ca ingredient principal al mesei este mai bine să ai răbdare. Nu merită să economisești 10 minute, dar să vezi în farfurie multe bucăți rupte, care nu au un aspect apetisant. Dă drumul la foc și lasă tigaia sau grătarul timp de 5-7 minute, apoi pune și peștele. Îți va fi mult mai ușor să întorci bucățile fără să le rupi din greșeală.
2. Nu găti peștele prea mult timp
Dacă lași peștele să se pătrundă prea mult timp carnea se va usca și vei pierde aroma specială. Este indicat să nu lași peștele mai mult de 15 minute până îl întorci. Carnea nu trebuie să se înmoaie, ci să aibă o textură fermă, cu o nuanță albă opacă, puțin transucidă la mijloc. „Ia peștele de pe foc în momentul în care încă mai este puțină carne ușor transparentă la mijloc. Pentru somon ai și un indiciu suplimentar: uită-te după liniile albe care se formează pe suprafața cărnii. Când somonul este pătruns proteinele se vor coagula, formând aceste linii albe”
, spune dr. Randy Hartnell, specialist în nutriție.
3. Nu atinge peștele de prea multe ori
Nu atinge foarte des peștele cu spatula sau lingura. Dacă repeți gestul de prea multe ori vei elimina stratul crocant de la suprafață, care face deliciul tuturor. De asemenea, acest strat sigilează aroma cărnii pentru că nu permite pierderea substanțelor esențiale din pește. Nu manevra carnea decât minimul necesar și nu folosi niciodată cleștii pentru pește. Preferă spatulele metalice sau lingurile de lemn. În momentul în care trebuie să întorci peștele spatula va pătrunde ușor sub carne. Nu încerca să desprinzi bucata mai devreme pentru a o întoarce pentru că o parte din ea va rămâne lipită de tigaie.
4. Decongelează peștele corect
Nu este recomandat să dezgheți peștele la temperatura camerei sau folosind apă caldă pentru că va crește riscul de contaminare cu bacterii. Este mai bine să dezgheți peștele în frigider, în 4-5 ore. Dacă ai nevoie să-l dezgheți mai repede pune-l într-o pungă etanșă din plastic și scufundă-l în apă fierbinte. „Punga trebuie să fie complet acoperită de apa fierbinte, dar asigură-te că nu intră în contact și cu bucata de pește. Dacă se întâmplă acest lucru va deveni prea umedă și îți va fi mult mai greu să o prepari”
, spune dr. Randy Hartnell.
5. Nu pune prea multă sare când marinezi peștele
Atunci când realizezi un amestec special pentru a marina peștele este posibil să exagerezi cu sarea, dar să știi că nu te va ajuta deloc. Carnea de pește va absorbi imediat lichidul, dar cristalele de sare vor rămâne în urmă. Este mai util să freci carnea direct cu sare grunjoasă și să pui foarte puțină în amestecul pentru marinat. Ai grijă să nu lași peștele prea mult la marinat pentru că vei afecta negativ textura cărnii. Maeștrii bucătari îți recomandă un mix clasic din mărar, fenicul, suc de lămâie și ulei de măsline.