5 alimente pe care să nu le consumi după un antrenament
Ai petrecut o oră sau mai mult timp la sală efectuând exerciții complexe pentru a-ți remodela corpul iar acum simți că foamea îți dă târcoale? Fii atentă ce alimente alegi pentru a nu anula progresele obținute.
Dacă vrei să maximizezi efectele fiecărui antrenament pe care îl efectuezi trebuie să fii atentă și la ceea ce consumi. Corpul are nevoie de nutrienți specifici pentru a se reface în urma exercițiilor fizice. Dacă alegi alimente cu efecte negative ai putea stopa procesul de săbire sau vei acentua oboseala. După fiecare nouă rundă de exerciții trebuie să-i oferi organismului proteine, legume și cereale integrale, evitând preparatele cu mult zahăr și grăsimi.
Iată ce alimente trebuie să dispară din meniul tău de după antrenamente:
1. Legumele crude
Poate vei fi șocată de acest sfat, dar nu este deloc în regulă să consumi legume crude după ce te antrenezi. Sunt simplu de preparat, însă nu constituie un combustibil util pentru a-ți reveni după efortul fizic depus. Legumele crude au foarte puține calorii și nu sunt suficiente pentru a crea noi rezerve de nutrienți. Dacă îți plac foarte mult legumele este recomandat să le alegi pe cele rumenite la cuptor sau pe grătar, combinate cu iaurt grecesc și nuci crude. În acest mod vei obține grăsimi sănătoase și proteine care te vor ajuta să-ți revii mult mai repede și să fii gata de noi exerciții.
2. Pizza
Cu toții iubim pizza, în primul rând pentru că se găsește ușor și are un gust foarte bun. Cu toate acestea, nu este indicat să o consumi după un antrenament, chiar dacă ți se pare că ai ars destule calorii. O singură felie de pizza are mai multe calorii decât te aștepți și dacă vei consuma 3 sau 4 ai putea chiar să anulezi efectul antrenamentului pentru că vei acumula mai multe calorii decât ai ars. De asemenea, brânza și carnea de la pizza vor fi mai greu de digerat și nu te vei simți sătulă de îndată ce ai mâncat o felie. Din această cauză va crește tentația de a mânca mai multe felii, putând chiar să depășești totalul zilnic la o singură masă de acest gen.
3. Chips-urile
Par inofensive pentru că sunt caracterizate drept o gustare de mici dimensiuni, dar să știi că au foarte multă sare. Excesul de sodiu va încetini absorbția potasiului, declanșând starea de oboseală. Scopul antrenamentelor este să îți dea mai multă energie, dar dacă exagerezi cu sarea vei neutraliza complet acest avantaj.
4. Sucurile carbogazoase
Unul dintre lucrurile care îți stârnesc pofta după ce ai încheiat antrenamentul sunt băuturile acidulate reci. Nu este o idee bună să te îndrepți spre o băutură cu o culoare intensă, care conține mult zahăr sau substanțe artificiale. Dacă alegi varianta cu zahăr poți adăuga foarte multe calorii lichide, în timp ce opțiunile dietetice intensifică poftele alimentare și ai putea mânca mult mai mult la următoare masă sau gustare. Apa este întotdeauna cea mai bună alegere și o poți bea inclusiv în timpul antrenamentului. Dacă vrei să variezi lichidele consumate sau gustul poți bea lapte degresat, apă de cocos, lapte de ovăz neîndulcit sau poți adăuga felii de lămâie, lime, castravete ori mango la paharul cu apă.
5. Deliciile crocante
Prăjelile au foarte multe calorii și sunt ultimul lucru de care ai nevoie după ce ai făcut multe exerciții pentru a arăta bine. Este adevărat că îți vor da energie rapid, dar caloriile pe care le conțin vor anula orice efect benefic al antrenamentului pe care l-ai terminat. Favorizează creșterea ponderii grăsimii totale și accentuează aspectul neplăcut al celulitei. Nu te lăsa sabotată de cartofi prăjiți sau aripioare crocante de pui.