5 alimente pe care să le consumi dacă mergi la sală
Dietă & Fitness · Nutritie / 04.09.2018

Faci des exerciții și vrei să-ți reconturezi silueta în mod armonios? Află ce meniu trebuie să ai dacă mergi la sală.

Exercițiile intense sunt importante pentru a obține silueta pe care ți-o dorești, dar în momentele de repaus trebuie să-i oferi organismului tău doza necesară de vitamine și nutrienți. În acest fel vei evita epuizarea și vei putea face față noilor antrenamente. Dacă nu ai energie, mișcările pe care le efectuezi nu vor fi la fel de eficiente, iar slăbirea va fi încetinită ori ai putea stagna în faza de platou. Dacă mergi la sală nu contează numai de câte ori ai repetat fiecare set de exerciții, ci și ce fel de alimentație ai. Alimentele potrivite vor favoriza eliminarea celulitei și a rotunjimilor inestetice. Astfel, un corp ferm și tonifiat depinde în egală măsură de mișcare și alimentație, iar refacerea de după fiecare antrenament îți permite să continui exercițiile fizice fără să te accidentezi.

 
Iată ce ar trebui să consumi dacă mergi la sală:

 
1. Lapte

Este o sursă excelentă de calciu, proteine și vitamina D. Laptele este lichidul ideal pentru refacerea rezervelor de energie după un antrenament intens. Previne deshidratarea și favorizează odihna. Cazeina, proteina din componența laptelui, se digeră lent, ceea ce înseamnă că apetitul va fi ținut sub control mai mult timp. De asemenea, consumul de lapte stimulează producția de serotonină și melatonină, asigurând un somn liniștit și diminuând nivelul de stres. Specialiștii îți recomandă să bei un pahar de lapte călduț în fiecare seară pentru a te scula odihnit a doua zi, gata de noi activități.
Laptele cu ciocolată este varianta preferată de atleți. Chiar dacă la prima vedere pare un aliment cu mult prea mult zahăr, energia consumată în timpul sporturilor de performanță necesită această combinație utilă de carbohidrați și proteine. Dacă preferi să nu bei ceva atât de dulce, poți încerca să adaugi lapte la smoothie-urile de fructe pentru a avea un rezultat similar.
 

2. Fructe confiate

Reprezintă o sursă naturală de zahăr. De asemenea, conțin fibre, potasiu și multe vitamine și previn fluctuațiile glicemiei care apar în urma consumului de dulciuri. Dacă ți-e poftă de ceva dulce alege caise uscate, stafide, curmale, smochine sau mango confiat. Vei avea mai multă energie și nu-ți va mai fi foame timp de câteva ore. Poți consuma 1-2 porții de fructe confiate înainte de antrenament și câte o porție pentru fiecare oră de alergat. Este important să începi să le consumi treptat pentru a evita diareea sau crampele abdominale. 

 
3. Broccoli

Are un conținut ridicat de antioxidanți și multe fibre, favorizând o digestie normală și prevenind constipația. De asemenea, contribuie la menținerea densității osoase și reduce riscul de fracturi. Dacă alegi să incluzi broccoli în meniul tău zilnic vei fi protejat și de afecțiunile cardiovasculare, datorită acidului folic pe care-l conține. Este o bună alternativă pentru produsele lactate și previne problemele asociate cu accidentările, de la fracturi până la luxații sau vânătăi. Specialiștii îți recomandă să consumi broccoli pregătit la cuptor alături de friptură slabă de vită sau curcan. Dacă ești vegetarian, se potrivește și cu tofu, jumătăți de nuci și ulei de măsline.

 
4. Cartofi dulci

Sunt un ingredient versatil pe care-l poți adapta în funcție de ce ți-e poftă în diferite momente ale zilei. Copți, făcuți piure sau tăiați cubulețe, cartofii dulci îți dau multă energie și accelerează vindecarea luxațiilor și a vânătăilor. De asemenea, mențin un aspect impecabil al tenului, datorită conținutului ridicat de vitamina A. Dacă ai probleme cu acneea, dar vrei să faci mult sport, consumă cât mai des cartofi dulci pentru a preveni înrăutățirea aspectului leziunilor ca urmare a transpirației din timpul antrenamentelor.
Îi poți consuma înainte de antrenament, sub formă de piure, cu puțină nucșoară și felii de mango sau după ce ai terminat exercițiile, cu o friptură sau lângă o salată de crudități, cu ulei extravirgin de măsline și suc de lămâie.

 
5. Roșii

Roșiile conțin o cantitate importantă de vitamina C și licopen, un antioxidant esențial pentru prevenirea cancerului. În același timp roșiile sunt un aliat de bază și în cadrul unui meniu care are drept obiectiv slăbirea. Stimulează metabolismul și arderea grăsimilor, fiind o gustare esențială pentru reconturarea siluetei. Poți consuma roșii cu brânză Cheddar și puțin ulei de măsline pentru a avea multă energie în timpul antrenamentului, iar după terminarea exercițiilor fizice, la un interval de o oră, poți face o salată de roșii, morcov ras și ardei gras, cu ulei de măsline și cuburi de friptură de curcan pentru a-ți recupera energia și a preveni crampele musculare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro