5 alimente care-ţi taie foamea
Iarna a lăsat urme pe corpul nostru: kilograme în plus. Din acest motiv, avem nevoie de mici schimbări în alimentaţie pentru a ne pregăti corpul de primăvară.
Iarna a lăsat urme pe corpul nostru: kilograme în plus. Din acest motiv, avem nevoie de mici schimbări în alimentaţie pentru a ne pregăti corpul de primăvară.Dacă te-ai hotărât să reduci porţiile de mâncare pentru a scăpa de câteva kilograme, ai nevoie de un mic ajutor. Inulina reduce pofta de mâncare şi este un ajutor de nădejde în dietă.
Inulina, fibra solubilă care reduce pofta de mâncare
Inulina este o fibră solubilă alimentară care prezintă o serie de beneficii verificate experimental.
Saţietatea inulinei a fost cercetată şi stabilită experimental. Un studiu efectuat pe un grup de 48 subiecţi, care au primit fie inulină (21 de grame pe zi), fie un supliment placebo. Participanţii care au avut aport de inulină au pierdut 2,2 kilograme în cele 12 săptămâni de experiment, iar cei care au consumat placebo s-au îngrăşat în medie cu 0,5 kg. A fost demonstrat că nivelul sanguin al ghrelinei (hormon care stimulează consumul de alimente şi apetitul) a fost redus de inulină, în timp ce nivelurile de hormon de PPY (care inhibă apetitul) au crescut, iar senzaţia de saţietate s-a instalat pe o perioadă mai îndelungată.
Inulina poate fi găsită în alimente precum:
1. Sparanghel
2. Rădăcină de cicoare
3. Gulie
4. Păpădie
5. Fructe
Inulina mai poate fi găsită şi în alte alimente (unele iaurturi).
Beneficiile consumului de inulină
Inulina poate ajuta absorbţia calciului şi deci ajută la menţinerea sănătaţii oaselor. Pentru menţinerea integrităţii oaselor şi pentru prevenirea osteoporozei, se recomandă un aport zilnic de inulină, alături de lactate, pentru că fibrele din inulină potenţează absorbţia calciului. Un aport de 8 grame de inulină pe zi s-a dovedit a creşte densitatea minerală osoasă şi a creşte absorbţia calciului la adolescenţi cu 20%.
Inulina ajută la repopularea colonului cu bacteriile necesare unui intestin sănătos. De aceea, inulina este considerată un prebiotic. Deoarece inulina ajunge în intestinul gros aproape nemodificată, ea poate funcţiona ca “fertilizator” pentru bacteriile din colon. S-a demonstrat că inulina are proprietatea de a stimula creşterea bacteriilor benefice din colon şi ajută la menţinerea acestei populaţii la nivel intestinal. Rao (2001) a demonstrat că 5g pe zi de inulină consumată timp de 11 zile poate duce la o creştere semnificativă în Bifidobacteria.
Aportul de inulină alimentară previne constipaţia datorită creşterii cantităţii de deşeuri eliminate din colon, precum şi a scăderii vâscozităţii scaunului. Iar un aport de 15g de inulină pe zi s-a dovedit a avea un efect benefic asupra tranzitului intestinal, susţinea prof. Den Hond în urma unui studiu efectuat în anul 2000.
Inulina reduce absorbţia de zahăr din sânge. Hiperglicemia care apare după o masă poate fi prevenită prin consumul de fibre alimentare solubile existente în inulină. Astfel, inulina poate încetini absorbţia de zahăr din alimente şi poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic şi diabetului zaharat.