5 alimente care scad nivelul de testosteron
Un nivel ridicat de testosteron este unul dintre simptomele caracteristice pentru sindromul ovarului polichistic și dacă este însoțit de menstruații neregulate poate cauza acneea, hirsutismul sau căderea părului.
Un stil de viață sănătos și un meniu echilibrat reprezintă baza pentru ameliorarea sindromului ovarului polichistic.
Iată principalele alimente care scad nivelul de testosteron în mod natural:
1. Nucile
Nucile de orice tip sunt foarte utile pentru a reduce simptomele sindromului ovarului polichistic. În cadrul studiilor realizate s-a stabilit că grăsimile mono și polinesaturate reduc nivelul de hormoni androgeni, producția de insulină și nivelul de colesterol pentru pacientele diagnosticate cu această afecțiune. Astfel, voluntarele care au consumat nuci sau migdale timp de cel puțin 6 săptămâni au prezentat îmbunătățiri rapide ale stării de sănătate. Pentru femeile care au mâncat nuci s-a constatat creșterea nivelului de globulină, un hormon care se combină cu testosteronul și limitează efectul negativ al acestuia. În cazul femeilor care au consumat migdale s-a constatat diminuarea nivelului de testosteron liber. În concluzie nucile reprezintă un element important al regimului alimentar pentru sindromul ovarului polichistic.
2. Peștele
Potrivit specialiștilor, acizii grași de tip Omega-3 sunt asociați cu un nivel redus al testosteronului în organismul pacientelor. Astfel, în cazul femeilor supraponderale care suferă de sindromul ovarului polichistic, un consum zilnic de minimum 3g de acizi grași de tip Omega-3 timp de 8 săptămâni reduce concentrația de testosteron din sânge cu până la 47%. Sursa principală de grăsimi de acest tip este peștele gras, în special somonul, macroul, heringul, tonul și păstrăvul. Consumă cel puțin 3 porții de 100g de pește în fiecare săptămână pentru a menține un nivel redus al testosteronului.
3. Ceaiul
Atât ceaiul fierbinte, cât și cel cu gheață pot îmbunătăți rapid starea pacientelor care au sindromul ovarului polichistic. Ceaiul de mentă are proprietăți antiandrogenice și reduce hirsutismul. În cadrul studiilor realizate s-a observat că femeile care au această afecțiune și beau ceai de mentă de 2 ori pe zi, timp de cel puțin 30 de zile, prezintă un nivel mult mai redus al testosteronului total și liber. De asemenea, pacientele consideră că pilozitatea în exces este diminuată și devin mai optimiste.
Ceaiul de măghiran are, de asemenea, capacitatea de a restabili echilibrul hormonal și de a regla ciclul menstrual. Astfel, femeile diagnosticate cu această afecțiune care consumă ceai de măghiran de două ori pe zi timp de o lună vor diminua rezistența la insulină și vor avea un nivel mai redus al hormonilor androgeni.
4. Ciupercile Reishi roșii
Ciupercile roșii din specia Reishi provin din Japonia și au multiple beneficii pentru sănătate. În cadrul studiilor în care s-a investigat potențialul antiandrogenic a 20 de specii de ciuperci, ciupercile Reishi au fost cele mai eficiente pentru stoparea acțiunii testosteronului și reducerea nivelului total. Acest tip de ciuperci previne conversia testosteronului în DHT, proces care creează probleme prin agravarea acneei și căderea părului.
Sunt utile pentru îndesirea părului, îngroșarea firelor și reducerea numărului de fire pierdute zilnic în urma căderii. În ceea ce privește acneea previn inflamațiile, reduc semnele lăsate de leziuni și accelerează vindecarea.
5. Semințele de in
Potrivit specialiștilor, semințele de in reduc nivelul de hormoni androgeni în cazul bărbaților care suferă de cancer de prostată. În cazul unei paciente în vârstă de 31 de ani care suferea de sindromul ovarului polichistic, suplimentarea cu 30g de semințe de in pe zi timp de 2 luni a avut drept efect reducerea testosteronului total și liber. De asemenea, s-a remarcat și diminuarea pilozității în exces.
Semințele de in sunt foarte ușor de integrat în cadrul meniului zilnic. Pot fi adăugate la smoothie-uri, salate sau piureuri. De asemenea, pot face parte din umpluturile pe care le prepari pentru plăcinte sau vor adăuga un gust deosebit porției de cereale de la micul dejun. Nu uita să le râșnești înainte de a le consuma pentru a facilita preluarea nutrienților esențiali de organism.