4 alimente care trebuie evitate la micul dejun. Cele mai bune opţiuni
Chiflele şi alte produse din făină albă rafinată nu sunt recomandate la masa de dimineaţă pentru că te vor lăsa fără pic de energie.
Studiile au arătat că persoanele care obişnuiesc să mănânce la micul dejun sunt mai sănătoase. Însă, nu toate alegerile pe care le facem la micul dejun sunt bune pentru sănătatea noastră. Unele alimente trebuie evitate, deoarece generează o creştere bruscă a glicemiei, după care te lasă fără energie, avertizează nutriţionistul Kristin Kirkpatrick, citat de publicaţia Huffington Post.Iată ce alimente trebuie să eviţi la micul dejun:
Locul 1. Chiflele sau alte produse din făină albă rafinată
O chiflă obişnuită conţine aproximativ 500 de calorii şi este echivalentul a cinci felii de pâine, avertizează nutriţionistul. De aceea, chifla sau alte produse de panificaţie făcute din făină albă sunt cele mai proaste alegeri pe care le poţi face la micul dejun. Acestea au în compoziţia lor făină rafinată, lucru care generează o creştere bruscă a glicemiei, urmată de o scădere bruscă a nivelului de energie.
Locul 2. Laptele condensat sau diverse pudre pentru cafea
O cantitate mică de cafea naturală este benefică pentru organism, susţine nutriţionistul. Însă, majoritatea oamenilor preferă să-i altereze aceste calităţi benefice adăugând tot soiul de pudre sau variante de lapte condensat care au un conţinut ridicat de grăsimi trans (grăsimi rele pentru inimă).
Locul 3. Cerealele în toate culorile
Orice tip de cereale colorate şi cu o cantitate exagerată de zahăr trebuie evitate nu numai la micul dejun, ci în general, avertizează specialistul. Din cauza coloranţilor şi a cantităţii ridicate de zahăr, aceste cereale au fost asociate cu hiperactivitatea în cazul copiilor care le consumă cu regularitate.
Locul 4: Mezelurile procesate din comerţ
Au un conţinut exagerat de sare, pe lângă alte ingrediente necunoscute şi care au un efect dezastruos asupra organismului.
Cele mai bune opţiuni pentru micul dejun
Dacă te-ai decis să eviţi aceste alimente prezentate mai sus, nutriţionistul îţi recomandă câteva dintre cele mai bune opţiuni pentru masa de dimineaţă:
Ouăle
Au un conţinut ridicat de proteine, dar şi o multitudine de alţi nutrienţi care îmbunătăţesc memoria şi vederea. De asemenea, consumându-le la micul dejun asigură o senzaţie lungă de saţietate şi te împiedică să faci alegeri nesănătoase.
Bananele
O banană conţine 422 de miligrame de potasiu şi niciun gram de sare, susţine nutriţionistul. Astfel că, această combinaţie este cea mai potrivită pentru a regla tensiunea arterială. Pentru a contracara efectele consumului exagerat de sare este esenţial să introducem în dietă alimente bogate în potasiu, susţine expertul.
Grepfrutul
Are un conţinut ridicat de vitamina C, potasiu şi fibre. De asemenea, consumând o jumătate de grepfrut la micul dejun poţi să slăbeşti mai uşor, deoarece intensifică arderea grăsimilor.
Fructele de pădure
Asigură antioxidanţi, fibre şi vitamina C, dar fără să aducă un număr ridicat de calorii. Alege fructele pentru gustările dintre mesele principale.
Iaurtul grecesc
Conţine proteine şi calciu, însă este de preferat să îl alegi pe cel simplu. Dacă pofteşti la iaurtul cu fructe, optează pentru un iaurt simplu pe care să-l amesteci cu fructe proaspete.
Ceaiul negru, verde, alb sau cafeaua simplă
Aceste tipuri de ceai sunt recunoscute pentru proprietăţile antiinflamatorii, dar şi pentru protecţia pe care o oferă împotriva cancerului, diabetului şi a bolilor de inimă. Consumă-le cu regularitate, însă este de preferat să nu le îndulceşti. Poţi să optezi pentru o jumătate de linguriţă de miere de albine naturală. De asemenea, cafeaua neagră simplă aduce beneficii pentru memorie, dar şi pentru inimă atunci când este consumată în cantităţi moderate.
Terciul de ovăz, quinoa, amarant
Asigură un conţinut mare de fibre care menţin senzaţia de saţietate şi ajută la scăderea nivelului de colesterol rău. Pune peste terci câteva felii de banane, unt de arahide/migdale şi câteva nuci pentru a obţine o combinaţie perfectă de proteine, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase.