Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, comentează aceste efecte mai puțin cunoscute ale consumului moderat de bere. “Cercetătorii din întreaga lume sunt implicați în studii care demonstrează beneficii ale consumului moderat de bere în arii importante precum sănătatea inimii, a sistemului osos și chiar în cazul unor boli precum Alzheimer. Există însă și beneficii mai puțin cunoscute ale consumului moderat de bere, dar la fel de interesante și importante. Acestea merită întreaga noastră atenție și nu fac decât să îmbogățească lista de motive pentru care un consum moderat de bere poate face parte cu succes dintr-o dietă sănătoasă”, spune Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Berea în cantități moderate îmbunătățește memoria și nivelul de atenție Un studiu realizat în România demonstrează că un consum moderat de bere poate favoriza procesele de memorare, asigurând încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active amplifică impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului. Mai mult, cercetările evidențiază faptul că un consum moderat de bere permite o creștere a utilizării dinamice a tuturor resurselor de atenție ale sistemului nervos central. Astfel, persoanele care au consumat o cantitate moderată de bere au prezentat o alocare de 2 ori mai puternică a resurselor ce țin de atenție. Berea consumată cu moderație poate reduce riscul de cataractă Un consum moderat de bere poate avea, datorită conținutului de antioxidanți datorat hameiului, efectul surprinzător de a reduce riscul apariției cataractei. Studii internaționale au arătat că în rândul persoanelor care au consumat cantități moderate de bere, s-au înregistrat cu până la 50% mai puține cazuri de cataractă. Berea, un posibil remediu pentru insomnie Datorită hameiului 100% natural folosit la fabricarea ei, consumul moderat de bere poate contribui la atenuarea episoadelor de insomnie. Pe lângă conținutul său de antioxidanți, hameiul eliberează și o substanță numită carbonil dimetilvinil, cunoscută pentru efectul sedativ și de relaxare. Astfel, în combinație cu alte componente ale berii, precum vitamina B2 și acidul nicotinic, hameiul ajută la o instalare mai rapidă a stării de somnolență. Centrul de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti. Infiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg. Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanţează anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstăToate detaliile privind structura şi componenţa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.
Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, comentează aceste efecte mai puțin cunoscute ale consumului moderat de bere.“Cercetătorii din întreaga lume sunt implicați în studii care demonstrează beneficii ale consumului moderat de bere în arii importante precum sănătatea inimii, a sistemului osos și chiar în cazul unor boli precum Alzheimer. Există însă și beneficii mai puțin cunoscute ale consumului moderat de bere, dar la fel de interesante și importante. Acestea merită întreaga noastră atenție și nu fac decât să îmbogățească lista de motive pentru care un consum moderat de bere poate face parte cu succes dintr-o dietă sănătoasă”
Berea în cantități moderate îmbunătățește memoria și nivelul de atenție
Un studiu realizat în România demonstrează că un consum moderat de bere poate favoriza procesele de memorare, asigurând încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active amplifică impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului.
Mai mult, cercetările evidențiază faptul că un consum moderat de bere permite o creștere a utilizării dinamice a tuturor resurselor de atenție ale sistemului nervos central. Astfel, persoanele care au consumat o cantitate moderată de bere au prezentat o alocare de 2 ori mai puternică a resurselor ce țin de atenție.
Berea consumată cu moderație poate reduce riscul de cataractă
Un consum moderat de bere poate avea, datorită conținutului de antioxidanți datorat hameiului, efectul surprinzător de a reduce riscul apariției cataractei. Studii internaționale au arătat că în rândul persoanelor care au consumat cantități moderate de bere, s-au înregistrat cu până la 50% mai puține cazuri de cataractă.
Berea, un posibil remediu pentru insomnie
Datorită hameiului 100% natural folosit la fabricarea ei, consumul moderat de bere poate contribui la atenuarea episoadelor de insomnie. Pe lângă conținutul său de antioxidanți, hameiul eliberează și o substanță numită carbonil dimetilvinil, cunoscută pentru efectul sedativ și de relaxare. Astfel, în combinație cu alte componente ale berii, precum vitamina B2 și acidul nicotinic, hameiul ajută la o instalare mai rapidă a stării de somnolență.
Centrul de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.
Infiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanţează anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstăToate detaliile privind structura şi componenţa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.