8. Vitamina A
Este recunoscută pentru contribuţia ei la dezvoltarea sistemului osos, la menţinerea sănătăţii pielii şi a ochilor.
Cele mai bune surse de vitamina A: cartof dulce, morcov, dovleac, pepene galben, caise, piersici
9. Magneziul
Acest mineral este esenţial pentru oase, îmbunătățește circulaţia sângelui, protejează inima de boli şi ajută la relaxarea muşchilor şi a nervilor.
Cele mai bune surse de magneziu: nucile, legumele cu frunze verzi, seminţele de floarea-soarelui, ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao (peste 70%) dovleacul, seminţele de dovleac, castraveţii, boabele de fasole, cerealele integrale, bananele, salată verde, orezul brun, quinoa şi lintea.
10. Calciul
Ştim că ne face oasele mai sănătoase împreună cu vitamina D, însa calciul mai ajută la buna funcţionare a celulelor nervoase şi păstrează tensiunea arterială în limite normale.
Cele mai bune surse de calciu: legumele cu frunze verzi, portocalele, sardinele, broccoli, nucile, seminţele, somonul, caisele, stafidele, tofu, smochinele, seminţele de susan şi lactatele.
11. Sodiul
Sodiul neutralizează acidul, gazele de putrefacţie din colon, acţionează ca un calmant al tractului intestinal şi este necesar pentru articulaţii, ligamente şi tendoane.
Cele mai bune surse de sodiu sunt: zerul, laptele de capră şi smochinele.
12. Potasiul
Potasiul este necesar pentru elasticitatea muşchilor care accelerează timpul de tranzit în colon. Măslinele negre uscate la soare conţin cel mai mult potasiu, însă avem şi alte alimente accesibile în România care sunt aproape la fel de bogate în potasiu.
Cele mai bune surse de potasiu: banane, merele de ţară consumate cu coajă, fasolea boabe, sfecla, migdalele, citrice, cartofi copţi.
13. Seleniul
Este un mineral esenţial care nu trebuie să lipsească din dieta nimănui. Studiile au arătat că seleniul apără organismul de cancerul colorectal şi cel pulmonar.
Cele mai bune surse de seleniu: nucile braziliene, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, ouăle.
14. Zincul
Zincul creşte imunitatea, ajută la detoxifierea ficatului, dar are grijă şi de sănătatea părului şi a pielii tale.
Cele mai bune surse de zinc: stridiile, germenii de grâu, algele marine, seminţele de in, nucile crude, ficatul de porc.