Sfaturi calde pentru zile reci
Iar a sosit acel timp al anului cand clopotelul a sunat, vantul suiera printre copaci si bineinteles ca incepem sa tusim si sa stranutam. Cand vremea se raceste, virusii si bacteriile isi fac simtita prezenta. Copiii jongleaza cu germeni la scoala, parintii fac acelasi lucru la serviciu, iar marile centre comerciale nu se lasa nici ele mai prejos.
Studiile arata ca, in medie, o persoana raceste de trei ori pe an. Motivul pentru care unele persoane se imbolnavesc mai des este ca au sisteme imunitare mai slabe si mai putin receptive. Sistemul nostru imunitar reprezinta apararea noastra naturala impotriva bolilor. El include sistemul limfatic si toate varietatile de globule albe care recunosc si distrug virusii si bacteriile (agentii patogeni) inainte de a ne imbolnavi.
Adesea raceala incepe cu celebra durere in gat, urmeaza congestionarea nasului si dupa cateva zile vine si tusea. O raceala poate sa dureze 2-3 saptamani, insa majoritatea persoanelor isi revin aproape in totalitate dupa 10 zile. Deoarece racelile sunt cauzate de virusi, antibioticele nu trebuie folosite ca remediu.
Zilnic insa, noi facem alegeri care ne afecteaza sanatatea: alimentele pe care le consumam, exercitiile fizice pe care le facem (sau nu le facem), suplimentele nutritive pe care le luam, atitudinea mentala, etc. Evident ca alegerile nepotrivite ne slabesc sistemul imunitar, insa exista si alti factori cum ar fi varsta si ereditatea, care au si ei ceva de spus in ceea ce priveste imunitatea. Este drept ca influenta cea mai mare asupra imunitatii o are tot stilul de viata.
In acelasi timp nu trebuie sa ne simtim neputinciosi in fata germenilor. Sunt multe lucruri care se pot face pentru a intari sistemul imunitar, creand astfel un anumit grad de protectie. Prevenirea este modul ideal de combatere a imbolnavirilor specifice sezonului rece; daca totusi s-a produs imbolnavirea, cel mai bun lucru pe care putem sa-l facem este sa minimizam simptomele.
1. Spalatul frecvent al mainilor, cu apa si sapun, este cea mai simpla si mai eficienta metoda prin care virusii si bacteriile sunt tinute la distanta.
2. Alimentatia trebuie sa fie bogata in fructe, legume si cereale cat mai putin prelucrate si rafinate (paine integrala, orez nerafinat). Grasimile nesaturate si prajelile de orice fel trebuie reduse.
3. Suplimentele de multivitamine si minerale sunt recomandate in aceasta perioada rece. Vitaminele B, care ne ajuta sa controlam stresul, vitaminele A ci C, precum si seleniul si zincul, sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului nostru imunitar. De asemenea, exista o serie de plante imuno-stimulatoare: Echinacea, Esenta de Usturoi, Ginger si Ginseng sunt doar cateva dintre ele.
4. Exercitiile fizice, chiar si mersul pe jos sunt esentiale in controlul greutatii si pentru buna functionare a sistemului cardiovascular.
5. In medie, 8 ore de somn pe noapte sunt necesare unei persoane pentru a putea desfasura o activitate fizica si intelectuala intensa. Insuficienta somnului poate duce la slabirea sistemului imunitar si astfel acesta nu va mai raspunde promt la nevoie.