Masajul spatelui
Dietă & Fitness · Intretinere / De Lavinia Gogu, 15.04.2003

Orice masaj, fie general, fie pe portiuni, incepe cu masajul spatelui,deoarece muschii cervicali sunt cei mai sensibili la stres, dar si pentruca incepand cu aceasta parte neutra a corpului se formeaza o legaturamai puternica intre maseur si receptor.

Laura Popescu, maseuza la centrul de sanatate World Class ne explicatehnicile folosite pentru masajul corespunzator al spatelui. Produselecare se folosesc pentru masaj sunt in general crema, laptele de corp,uleiul de corp sau pudra de talc.

Se incepe cu atingeri blande de netezire numite efleuraje. Aceste atingeritrebuie sa fie superficiale, apoi mai ample, pentru incalzirea muschilor.Dupa ce s-au relaxat muschilor spatelui, se face o usoara frictiune deo parte si de alta a coloanei (aceste miscari sunt receptate la muschiiparavertebrali).


Se fac cerculete mici de la baza coloanei pana la bazagatului apoi se face o usoara netezire cu degetul mare pe muschiiparavertebrali. Atingerea nu trebuie sa fie niciodata brusca, iar maseuza(sau optional, partenerul care executa masajul) trebuie sa fie foarteatent(a) la reactiile receptorului.

Dupa ce muschiul este deja foarte "antrenat" se pot face "framantari"de-o parte si de alta a coloanei cu degetele mari, apoi se trage pieleausor cu palmele.

In timpul framantarilor blande, degetele trebuie sa alunece continuu sipodul palmei trebuie sa fie in contact cu musculatura. Dupa aceea se potface neteziri ample foarte usoare (dar cu o presiune mai mare la ceafa)si foarte lejer pe partile laterale.


Dupa masaj este recomandabil sa se aseze prosopul pe spate, apoi se facneteziri usoare peste prosop. Astfel se indeparteaza surplusul de cremasi se confera o senzatie de relaxare.

Articol realizat in colaborare cu Laura Popescu, maseuza la World Class,Marriott
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro