Examenele si alimentatia
Exista o stransa legatura intre randamentul cerebral si calitatea alimentelor ingerate, in special in perioadele in care organismul este supus unui stres pshihic suplimentar. Astfel de perioade sunt de obicei sfarsitul de an scolar, perioadele cu teze, admiterea la facultate, sesiunea de examene, etc. Este important, asadar, ca inainte de a se incepe studiul sa se faca un drum in piata sau la super market pentru a se asigura necesarul nutritiv al organismului in aceasta perioada.
Nutritia corespunzatoare si somnul suficient sunt cei mai importanti factori care favorizeaza acumularea de energie necesara procesului de invatare. Tensiunea nervoasa se amplifica atunci cand se lucreaza cu doar trei ore de somn, cand alimentele pline de zahar, grasime si sare sunt principala sursa de alimentatie. Organismul are nevoie de timp sa asimileze alimentele si de aceea un mic dejun abundent, urmat de mese echilibrate, pot sustine stressul psihic.
Un somn linistit si odihnitor este influentat de tipul de alimente consumat si de aceea, cu o noapte inainte de examen, trebuie sa se evite ingerarea de alimente care ingreuneaza digestia. Pe scurt, alimentele interzise sunt cafeaua, ciocolata, alimentele din conserve, chipsurile, bauturile alcoolice, precum si toate alimentele care contin in exces sare, piper, boia, etc.
Si atunci ce e permis? Nutritionistii recomanda sa se consume orez, paste, cereale integrale si fructe dulci de sezon, deoarece aceste alimente sunt o buna sursa de energie si au efect calmant asupra sistemului nervos si ajuta la mentinerea claritatii mentale. Aceste alimente contin triptofan, un aminoacid care ajuta sinteza serotoninei (un neuro transmitator care stimuleaza relaxarea nervoasa).
O dieta care sa contina orez este recomandata, deoarece acesta se digera usor si elibereaza lent energie. In plus, furnizeaza creierului glucoza necesara pentru performanta cognitiva. O cina cu efecte pozitive, care poate fi consumata inainte de examen, trebuie sa contina legume verzi, proaspete, gatite la abur, carne alba de pui sau de curcan, peste alb si branza proaspata. Efecte calmante au si salata, ridichea rosie, ceapa si usturoiul (cunoscut pt proprietatile sale sedative).
Desertul si dulciurile trebuie inlocuite cu un fruct proaspat, care poate avea o actiune pozitiva antistress. Un pahar cu lapte cald degresat inainte de culcare poate scadea aciditatea gastrica si poate favoriza un somn profund si acelasi efect poate fi obtinut si in urma consumului unui ceai de plante cu miere.
Specialistii sugereaza ca in perioada examenelor, baietii au nevoie de aproximativ 2600 kcal/zi, in timp ce fetele 2200 kcal/zi. Nu trebuie uitata apa plata, consumata la temperatura camerei si in cantitate suficienta, adica intre 30 si 40 ml/kg corp/zi.
Este adevarat ca aceste sfaturi sunt simple si este recomandat sa fie aplicate in continuare chiar daca in apropiere exista o punga mare de chipsuri, presiunea colegilor si o tona de cursuri de citit.