Ești tot timpul nervoasă? Ar putea fi motivul pentru care te îngrași!
Acea stare neplăcută de furie nu se manifestă doar prin țipete și o atitudine agresivă.
Există diferite tipuri de furie și fiecare are propriile simptome, pe care le observăm imediat - ne crește pulsul, ne înroșim și devenim agitați. Dar sunt și alte efecte subtile, pe care nu le sesizăm. Cercetătorii au descoperit că nervozitatea accentuată ne poate afecta silueta și ne face să ne îngrășăm.
Cu toții avem momente în care ne simțim furioși. Dar să ai foarte des această stare are efecte nocive asupra sănătății și aspectului fizic. De aceea, este important să înveți cum să-ți controlezi momentele de furie.
Totul începe cu adrenalina
Nervozitatea nu se manifestă doar prin starea ta emoțională, ci și în procesele chimice care au loc în organism. Atunci când ne înfuriem, în corp este eliberată adrenalină. Această substanță are rolul de a declanșa un răspuns instinctiv numit ”luptă sau fugi„. Atunci când acest proces este activat, corpul și mintea intră într-o stare de anxietate.
Din cauza redirecționării fluxului sanguin de la organele interne către mușchi, nu simțim senzația de foame atunci când suntem furioși. Dar acest efect este unul de scurtă durată.
După ce nivelul de adrenalină scade, simțim nevoia să restabilim energia, astfel că apar poftele alimentare. Starea de anxietate nu dispare, iar rezultatul este mâncatul emoțional, o problemă cu care se confruntă numeroase persoane care se luptă cu kilogramele în plus. Cu alte cuvinte, ești tentat să mănânci alimente nesănătoase, cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare, care îți oferă plăcere și te fac să te simți bine. Și mănânci chiar dacă nu îți este foame.
Ce poți face
Încearcă să nu mănânci pentru a face față mai ușor stresului. Urmărește-ți cu atenție alimentația și oprește-te de fiecare dată când realizezi că ești deja sătul. De fiecare dată când vrei să mănânci ceva, întreabă-te dacă îți este foame sau pur și simplu mănânci pentru că ai o stare proastă.
Cortizolul, cauza stărilor de anxietate
Nivelul de stres și anxietate sunt în strânsă legătură. Creșterea nivelului de cortizol, cunoscut și ca hormonul stresului, are efecte negative asupra organismului. Afectează sănătatea inimii, crește tensiunea arterială și poate cauza acumularea kilogramelor în plus.
Cortizolul transformă zahărul din sânge în grăsime și în același timp inhibă digestia. Rezultatul este creșterea în greutate și formarea depozitelor de grăsime care sunt nocive pentru sănătate.
Ce poți face
În primul rând, renunță la băuturile care conțin cofeină, precum cafea, băuturi energizante, cola, ceai negru etc. Cofeina poate accentua simptomele anxietății și în același timp amplifică stările de nervozitate. Activitatea fizică, chiar și mersul pe jos timp de jumătate de oră, te ajută să scapi de stările negative provocate de anxietate și cortizol.
Apetitul devine dificil de controlat
Stresul și stările de nervozitate duc la apariția problemelor de somn. Atunci când nu dormim suficient, avem un nivel scăzut de energie și simțim nevoia de a-l reface. De aceea, oboseala te face să consumi mai multe alimente și băuturi bogate în carbohidrați, precum făinoase, dulciuri sau sucuri dulci. Oboseala amplifică senzația de foame pentru că afectează hormonii care controlează foamea și sațietatea, numiți grelină și leptină.
Ce poți face
Găsește o modalitate de a te relaxa și încearcă tehnici precum meditația, yoga, plimbările în aer liber sau sportul. Evită ciocolata neagră sau băuturile pe bază de cofeină după ora 15 și nu folosi telefoane, tablete sau laptop înainte de culcare. Lumina albastră a ecranelor afectează somnul și capacitatea de a adormi ușor.