Detoxifica-ti organismul
Dietă & Fitness · Intretinere / 06.01.2004

Exista dezbateri imense in jurul intrebarii despre felul in care organismul nostru absoarbe si retine asa numitele "toxine". De o parte a baricadei se afla scepticii care sustin ca nu exista astfel de toxine, iar de cealalta parte se crede ca organismul uman isi ia toxinele din pesticide, hormoni, conservanti si ierbicidele cu care sunt tratate legumele si fructele.

Acestia din urma cred, de asemenea, ca bacteriile, virusii, prea mult alcool, cafeaua si bauturile cu un continut ridicat de cofeina, fumatul si medicamentele care afecteaza ficatul, stomacul si alte parti din organism se dovedesc a fi toxice. Si daca este asa, cu siguranta vom incerca sa ne ferim de toxine, mai ales, asa cum multi oameni cred, atunci cand acestea ne fac sa ne simtim daramati, fara energie, "intoxicati" si "tulburati".


Indiferent de felul in care privesti problema, daca nu te simti in apele tale sau suferi de pe urma celor doua saptamani de vacanta in care ai mancat aproape orice si doresti sa-ti revigorezi organismul, te sfatuim sa urmezi un program de detoxifiere pe parcursul a catorva saptamani. O data la doua sau trei luni, iti poti acorda o perioada de cel putin doua saptamani de detoxifiere pentru a te revigora si a te simti pregatita pentru orice dupa ce i-ai oferit organismului o doza puternica de dezintoxicare prin adaugarea de uleiuri esentiale cum ar fi cele de ghimbir, rozmarin si oregano in apa din cada de baie si picurarea de ulei de lavanda pe perna pe care dormi.


Alege cateva exercitii usoare care sa creasca activitatea limfatica in tot organismul, facandu-te sa transpiri si sa mergi mai des la toaleta, incurajand activitatea ficatului si stimuland gustul alimentelor sa fie mai puternic, toate aceste lucruri ajutandu-te sa-ti detoxifici organismul. Oricum, exercitiile lejere sunt cheia deoarece fie ca te plimbi intr-un parc, ca inoti sau ca mergi pe bicicleta, vei simti imediat cum organismul incepe sa se curete de la sine, in timp ce exercitiile care cer mult efort nu fac decat sa te simti si mai rau. S-ar putea sa te simti, din punct de vedere emotional, cand bine, cand rau si de aceea trebuie sa incerci sa nu te mai expui situatiilor stresante.


Daca vei tine seama de urmatoarele sfaturi in timpul dietei de detoxifiere a organismului, vei simti efectele acesteia din plin:

1. Foloseste laptele de soia, un remediu natural care iti va detoxifia ficatul. Doza recomandata in mod normal este de 350 de mg de cate trei ori pe zi timp de cateva saptamani.

2. Bea cel putin 2,5 litri de apa in fiecare zi, fie in stare naturala sau sub forma de ceaiuri, sucuri naturale de fructe sau legume, ceai si cafea decofeinizate si elimina complet bauturile cu continut complet de cofeina. Daca din aceasta cauza vei avea dureri de cap, incearca sa-ti masezi tamplele cu ulei de lavanda sau, daca este posibil, intinde-te pe pat si apeleaza la medicamentul pe care il folosesti de obicei in aceste cazuri deoarece o durere de cap poate fi atat de istovitoare incat aspirina sau paracetamolul sa fie unica solutie buna.


3. Nu consuma deloc bauturi alcoolice.

4. Incearca sa mananci cat mai multe fructe si legume proaspete cu putinta. Gandeste-te cat mai mult la consumul de: salate, legume boabe, sucuri naturale, cartofi prajiti in ulei de calitate cum ar fi cel de masline, alunele, semintele, iaurturi (chiar si cele grase). Cel mai indicat mod de a gati legumele este fierberea si singurii care trebuie evitati sunt cartofii.

5. Alege alimente cu un continut mic de proteine cum ar fi legumele boabe, lintea, ouale, carnea de pui, peste sau carne rosie slaba, dar incearca sa eviti pateurile, placintele, pastele si prajelile, acestea fiind foarte greu de digerat. Deoarece in fermele de animale se folosesc multi hormoni si antibiotice, acestea pot conduce la dezvoltarea unui numar insemnat de toxine in organism. Incearca sa incluzi in dieta de detoxifiere cat mai multe proteine vegetale cum ar fi lintea, fasolea, tofu, soia, alune. Cu cat vom consuma mai multe alimente de genul acesta, cu atat organismul nostru va fi mai sanatos, iar procesul de detoxifiere ne va face sa fim in forma.

6. Cand este vorba de alimentele care contin amidon, decat sa consumi paine, paste, cartofi si cereale, alege mai bine orez (de preferat cel integral), pe care il poti folosi in supe sau sushi.

7. Consuma portii mici de mancare la care poti adauga fructe sau alune si snacks-uri fara sare.

8. Intorcandu-ne la alimentele de baza, incearca sa consumi cat mai putina branza, cumpara iaurt dietetic cu continut de acidophilus sau bifidus si foloseste cat mai putin unt pe feliile de paine (pentru gatit cel mai indicat este uleiul de masline dar nu exagera nici cu acesta).

9. Evita sarea si foloseste pentru condimentare ierburi proaspete, piper, chilli sau zeama de lamaie.

10. Incearca sa te odihnesti cat mai mult cu putinta. Sa fim realisti: cand organismul va incepe sa elimine toxinele, s-ar putea ca totul sa ti se para fara gust si fara culoare pana cand vei beneficia cu adevarat de efectele dietei de detoxifiere care incep sa se observe abia din a doua saptamana. Intre timp, pielea ta s-ar putea sa devina patata si gustul mancarurilor sa te enerveze; in astfel de cazuri incearca sa iei tablete cu acidophilus si sa te calmezi cu ceaiuri de ghimbir, musetel si menta. Alte ceaiuri cu efect detoxifiant sunt cele de papadie, brusture (dar nu cel zaharos folosit la fabricarea bauturilor), chimen dulce si nucsoara. Daca ai probleme cu vezica, incearca ceaiul din frunze de zmeura.

Odata ce te apropii de sfarsitul perioadei de detoxifiere, nu face trecerea de la alimentatia sanatoasa din timpul dietei la cea bogata in proteine si grasimi prea rapid deoarece s-ar putea sa ai greturi. Incearca sa reintroduci alimentele pe care nu le-ai consumat deloc in timpul dietei in cantitati mici, fiind de preferat, insa, sa privesti dieta de detoxifiere bogata in fructe si legume proaspete ca un mod sanatos de a manca si de a trai. Poti folosi metoda 80 la 20 care inseamna ca alimentatia ta zilnica sa fie alcatuita 80% din produse sanatoase si usor de digerat, iar in restul de 20% poti include si genul de mancaruri cu un continut bogat de proteine si grasimi de la care nu te poti abtine, avand grija ca organismul sa nu se simta totusi rau de la acestea.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro