De ce ar trebui să faci 40 de flotări în fiecare zi
Abilitatea de a face multe flotări nu indică doar forța unei persoane, ci și o stare de sănătate a inimii mai bună, după cum arată un nou studiu. Iată de ce ar trebui să faci 40 de flotări în fiecare zi!
Bărbații care fac 40 de flotări în fiecare zi au o inimă mai sănătoasă
Studiul a testat rezistența unui grup de pompieri de vârstă mijlocie. A constatat că bărbații care au putut face mai mult de 40 de flotări au avut un risc cu 96% mai mic de a fi diagnosticați cu boli de inimă sau alte probleme cu inima pe o perioadă de 10 ani, în comparație cu bărbații care au putut face doar 10 flotări.
Cu toate acestea, din cauza faptului că studiul a analizat numai pompierii de sex masculin, care au locuri de muncă foarte active, este neclar dacă rezultatele se aplică și celorlalți bărbați.
Dar concluziile sugerează că abilitatea de a face flotări ar putea fi o metodă ușoară și fără costuri pentru a evalua riscul bolilor cardiovasculare. Studiul a fost publicat în revista JAMA Network Open.
Medicii știu că o condiție fizică bună este corelată cu o sănătate a inimii mai bună. Dar poate fi dificil pentru medici să evalueze cu exactitate condiția fizică a unei persoane în timpul unei vizite de rutină. Medificii folosesc uneori teste care implică alergatul pentru a evalua nivelul condiției fizice. În cadrul acestor evaluări, pacienții aleargă pe o bandă rulantă până când ritmul cardiac ajunge la un anumit nivel. Dar testele acestea necesită mult timp și echipamente costisitoare, nefiind utilizate în mod obișnuit.
Noul studiu a testat dacă un exercițiu simplu precum flotările ar putea oferi indicii despre sănătatea inimii. Pentru a afla, cercetătorii au analizat rezultatele de la mai mult de 1.100 de pompieri cu vârsta medie de 39 de ani. Aceștia au fost puși să facă flotări la începutul studiului. Participanții au fost urmăriți timp de un deceniu pentru a vedea dacă au fost înregistrate evenimente cardiovasculare, cum ar fi un diagnostic de boală coronariană, insuficiență cardiacă sau stop cardiac.
În timpul studiului, au avut loc 37 de evenimente cardiovasculare în rândul participanilor, dar numai un eveniment cardiovascular a avut loc în rândul bărbaților care au făcut peste 40 de flotări.
Cei care au putut face 11 sau mai multe flotări au fost supuși unui risc mai mic de evenimente cardiovasculare, comparativ cu cei care au putut face 10 flotări sau mai puține. Iar bărbații care au putut face peste 40 de flotări au redus acest risc cel mai mult.
Cu toate acestea, cercetătorii au ajuns la concluzia că abilitatea de a face flotări nu este neapărat un predictor independent al riscului bolilor de inimă. Pot exista și alți factori legați de riscul bolilor de inimă, care sunt corelați cu numărul de flotări. Astfel de factori ar putea include vârsta unei persoane, indicele de masă corporală și nivelul condiției fizice. Cu toate acestea, abilitatea de a face flotări ar putea fi un indicator al condiției fizice generale.
Acest studiu subliniază importanța condiției fizice pentru sănătate. Medicii ar trebui să pună accentul pe aceste descoperiri atunci când sunt vizitați de pacienți. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a examina legătura dintre abilitatea de a face flotări și bolile cardiace în rândul populației generale, inclusiv în rândul femeilor și bărbaților mai puțin activi.