Tot ce voiai sa stii despre antioxidanti
Dietă & Fitness · Dieta / De Greta Harja, 10.10.2006

Auzi despre ei in fiecare zi, citesti despre acest subiect in majoritatea revistelor de profil. Teoretic, stii ca aceste elemente sunt cat se poate de benefice si indicate, atat pentru sanatatea, cat si pentru frumusetea ta. Insa, ce sunt de fapt antioxidantii si de ce avem nevoie de ei?

Cea mai importanta insusire a antioxidantilor consta in faptul ca neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi, care, in timp, provoaca degenerarea celulara. Organismul uman este mai vulnerabil decat am crede, in contextul existentei poluarii, a expunerii cateodata inevitabila la radiatiile ultraviolete si a compusilor improprii din alimentatie.


Imbatranirea prematura a pielii, afectiunile maligne si cele cardiovasculare sunt numai cateva exemple care ilustreaza efectele pe termen lung ale radicalilor liberi. Din fericire insa, dispunem de suficienta "munitie" pentru a lupta impotriva lor - si pentru a castiga batalia.

Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt vitaminele C si e, betacarotenul si seleniul. Prin urmare, trebuie sa mancam astfel incat sa ne asiguram ca-i furnizam organismului nostru aceste elemente. Cele mai importante surse de vitamina C sunt: citricele, legumele cu frunze verzi, capsunile, varza, cartofii, ardeii iuti, conopida si fructele de maces.


Despre vitamina E, stim demult ca este o comoara, pentru ca ne ajuta sa ne mentinem fermitatea si supletea pielii. Sursele cele mai bogate in vitamina E sunt cerealele integrale, nucile, ouale, rosiile, fasolea, legumele cu frunze verzi, uleiul vegetal si untura de peste.

Betacarotenul este cel care ne ajuta sa contracaram efectele poluarii si radiatiilor. Il regasim in morcovi, dovleac, boroccoli, cartofi dulci, tomate, piersici si caise.

Cat despre seleniu, acesta este un mineral care previne deteriorarea structurii celulare, afectiunile inimii si cele maligne. Prin urmare, mananca peste, carne rosie, cereale, oua si usturoi.


In general, este de preferat sa consumi fructele si legumele proaspete; dar, daca din varii motive acest lucru nu este posibil, nici compotul sau gemul nu sunt de neglijat, chiar daca o parte dintre proprietatile nutritive s-au pierdut prin procesare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro