Consumul de ciocolată nu este doar un obicei plăcut, ci şi unul extrem de sănătos, după cum arată un studiu comunicat în România de către MediHelp International şi partenerul sau strategic BUPa.
Consumul de ciocolată nu este doar un obicei plăcut, ci şi unul extrem de sănătos, după cum arată un studiu comunicat în România de către MediHelp International şi partenerul sau strategic BUPa.
Conform studiului publicat luna trecută în jurnalul archives of Internal Medicine, ciocolata este un factor important în procesul de slăbire şi menţinerea unei greutăţii corecte. În raportul intitulat "Poate ciocolata să te ajute să slăbeşti?” cercetătorii BUPa au descoperit că persoanele care mănâncă ciocolată regulat, cel puţin de două ori pe săptămână, au un indice de masă corporală mai scăzut faţă de cei care consumă ciocolată doar ocazional.
Ciocolata conţine substanţe cu efect pozitiv asupra metabolismului
Shweta Bahsin, nutriţionist la BUPa Cromwell Hospital, declară: "Descoperirile din acest studiu sunt în contrast puternic cu aşteptările generale. Cu toţii ştim că ciocolată este bogată în calorii care pot duce la creşterea în greutate. Totuşi, cercetătorii au descoperit o legătură între indicele scăzut al masei corporale şi consumul regulat de cicolata, fără informaţii însă despre cantităţile ideale. Cercetătorii susţin că aceste constatări se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care sugerează că nu contează cât de mult mănânci, ci contează ceea ce mănânci. Ei cred că ciocolata conţine substanţe chimice care au un efect pozitiv asupra metabolismului nostru."
În cadrul studiului cercetătorii au analizat peste 1000 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 85 de ani, care nu aveau în istoria medicală probleme cardiovasculare, diabet sau colesterol ridicat. Aceştia au fost întrebaţi de câte ori pe săptămâna consumă ciocolată şi le-a fost măsurată greutatea. Toate datele indicau o masă corporală mai scăzută pentru cei care mâncau ciocolată. Aceştia aveau un aport de calorii mai mare, au mâncat multe grăsimi saturate şi nu au exercitat mai mult efort decât colegii lor care nu mâncau ciocolată. Şi totuşi, indiferent cât au interpretat cercetătorii datele şi le-au combinat în funcţie de vârstă, sex, activitate psihică sau alte criterii, consumul de ciocolată conducea mereu către un indice al masei corporale mai scăzut. Persoanele care au mâncat ciocolată erau mai slabe decât cele care nu au consumat acest aliment.
Zahal Levy, Preşedintele MediHelp International spune: "Rezultatele studiului pot fi îmbucurătoare pentru iubitorii de ciocolată, dar aceste date trebuie să fie luate în considerare cu grijă. Toate alimentele sunt sănătoase, dacă sunt consumate cu moderaţie şi combinate cu un stil de viaţă sănătos”.
Ciocolata este cunoscută pentru proprietăţile ei antioxidante care pot preveni anumite reacţii moleculare în lanţ în celulele corpului şi reduce slăbirea şi distrugerea celulelor. Ciocolata are legătură şi cu reduceri modeste ale tensiunii arteriale, sensibilitate la insulină, colesterol şi alte funcţii cheie metabolice.