Sfaturi pentru dieta de... vacanta
Dietă & Fitness · Dieta / De Alina Bleaja, 24.07.2007

In concediul atat de asteptat, distreaza-te, dar, in acelasi timp, fa in asa fel incat sa nu regreti nimic la intoarcerea acasa. Chiar si atunci cand calatoresti, iti poti respecta planul nutritional fara probleme, pentru a-ti mentine greutatea ideala. Fara excese alimentare, nu te vei simti deprimata, iar sentimentul de vinovatie va disparea. In unele vacante, este posibil sa slabesti - un fenomen care se intampla rar, dar care nu este imposibil!

Avand in vedere faptul ca vei calatori mult, nu este nevoie sa faci eforturi de creativitate si de imaginatie in ceea ce priveste meniul zilnic. Probabil ca vei manca mai mult in oras, iar acest lucru impune stabilirea unor strategii. Acum este momentul sa iti planifici vacanta cat se poate de bine, pentru a nu iti periclita dieta. Tine cont de recomandarile noastre, pentru a nu strica rezultatele obtinute pana acum.


1. In primul rand, este necesar sa iti modifici telurile si asteptarile. Dieta pe care o urmezi trebuie sa ajunga la "urmatorul nivel". Vacanta nu este un termen echivalent cu dieta sau regim alimentar strict, dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa uiti toate obiceiurile bune pe care le-ai invatat si aplicat pana in prezent.

Secretul mentinerii unei siluete zvelte consta in a sti sa faci alegeri sanatoase in orice situatie. Ti-au intrat deja in normalitate aceste obiceiuri sanatoase, asa ca nu le da uitarii. Tine cont de ele si distreaza-te cat cuprinde!


2. Traieste dupa "crezul" oamenilor care tin la sanatatea lor: alimentele pentru consum trebuie sa fie coapte, fripte sau preparate la gratar si niciodata prajite. Alimentele prajite contin cantitati foarte mari de grasime si calorii in exces. Ca atare, este crucial sa respecti aceasta regula de baza.

3. Calculeaza-ti portia si numarul exact de calorii pe care trebuie sa le consumi pentru a-ti mentine silueta ideala.

Nu uita ca in numeroase restaurante se servesc portii suficient de mari pentru doua persoane. Astfel, poti imparti masa cu partenerul de viata sau cu prietena care te insoteste in concediu, riscand mai putin sa iti dai dieta peste cap.


Incepe masa cu o salata sau o supa. Si desertul va fi supus acestei reguli a injumatatirii, deoarece prajiturile contin foarte multe calorii. Dupa masa de seara, mai ales, o plimbare sanatoasa este tot ce ai nevoie.

4. Fa alegeri sanatoase. O mare parte din restaurantele de tip fast-food servesc piept de pui la gratar, iar un hamburger simplu, cu ridichi, ceapa si mustar nu reprezinta o alegere chiar atat de rea. Refuza sosurile si maioneza, care contin toate caloriile in exces.

5. Sandvisurile preparate la comanda sunt, si ele, o alegere facila si inteligenta pentru un pranz delicios si sanatos. Cu o singura conditie - sa stii sa comanzi ce trebuie... Consuma carne slaba, cum ar fi pieptul de curcan, carnea de vita pe gratar sau sunca fara grasime, cu o bagheta sau o chifla de paine din grau integral.


Adauga sandvisului salata verde, rosii si mustar sau ketchup. Poti diminua numarul caloriilor daca ii ceri persoanei care te serveste sa scoata miezul chiflei, respectiv aluatul moale si pufos.

6. Pe drum, fii pregatita. Daca vei calatori mult cu masina (si mai ales daca te vor insoti si copiii), pregateste de acasa mai multe gustari sanatoase. Gustarile au rol in diminuarea senzatiei de foame. Tot ele te vor ajuta sa iti mentii motivatia la standarde inalte si, de asemenea, sa eviti consumul de alimente sub imperiul unui impuls.

Lasa la rece in lada frigorifica portabila sticle cu apa si ice tea, morcovi si covrigei, precum si sandvisuri sanatoase, taiate pe jumatate sau in forma de triunghi - forma ii va atrage pe cei mici, care nu vor refuza gustarea. In momentul in care faceti un popas, puteti amenaja un picnic veritabil. In acest fel, nici nu veti cheltui prea mult pe mancare.

7. Daca intentionezi sa stai mai mult timp intr-un anumit oras sau intr-o anumita tara, exploreaza alimentarele si pietele locale. Consuma cat mai multe legume si fructe proaspete si, de ce nu, bucura-te de savoarea si aroma unora noi! In cazul in care nu gasesti produsele cu continut scazut de grasime pe care obisnuiesti sa le consumi, cumpara alimente si produse clasice si redu cantitatea consumata.

8. Plimbarile lungi si dese... cheia marilor succese! Una dintre cele mai bune modalitati de explorare a unui oras nou este de a-l traversa in lung si in lat, pe jos. Este vara, astfel incat "costumul" obligatoriu de plimbare trebuie sa fie compus din: pantaloni scurti sau trei sferturi, extrem de comozi si din material subtire, tricou, sosete, pantofi sport sau sandale usoare si o palarie sau o sapca, pentru a te proteja de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

In plus, plimbarea reprezinta un minunat exercitiu fizic, care nu te costa nimic si care iti va oferi o perspectiva de ansamblu (si intima) a noilor imprejurimi.

9. Daca hotelul in care esti cazata are si o sala de fitness, profita de acest lucru si respecta-ti programul zilnic de exercitii fizice. Sportul uneste oamenii si vei avea ocazia de a face cunostinta cu unele persoane de-a dreptul deosebite, care au un punct comun cu tine - placerea de a face miscare.

Sa mergi la o noua sala de fitness este distractiv si, in acelasi timp, provocator - poti descoperi aparate noi, pe care nu le-ai mai incercat pana acum si care te vor ajuta sa te mentii in forma.

10. Un lucru extrem de important este acela de a te bucura de calatoriile tale si de a le folosi pe post de experienta de viata. Invata care sunt obiceiurile si practicile oamenilor pe care ii vizitezi si fa comparatie cu lucrurile pe care le cunosti deja.

Priveste cu ochii, cerceteaza cu mintea si mentine-ti interesul mereu viu - numai in acest fel iti vei largi orizonturile cunoasterii. Este interesant si poate fi amuzant, in acelasi timp, sa experimentezi noi arome, noi moduri de a gati si noi stiluri de viata.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro