Secretele dietei de vara
Dietă & Fitness · Dieta / 27.07.2006

Soarele straluceste, mercurul din termometre depaseste limita normala. Vara este anotimpul in care iti doresti sa ai o silueta de invidiat mai mult decat oricand. Poti sa apelezi la un regim strict pentru a fi sigura de eficacitatea lui, insa de ce sa nu te bucuri de alimentele sarace in calorii oferite de acest anotimp? Vei slabi si, in plus, sanatatea ta nu va avea de suferit.

Este o adevarata moda ca vara sa consumam alimentele light, cat mai sarace in calorii si in cantitatile dorite. Daca vei consuma zilnic 4 portii de fructe si legume plus produse lactate degresate sau sarace in calorii (macar de 3 ori pe zi), organismul tau se va bucura de un aport insemnat de fibre, calciu si nutrienti de baza.

Expertii sustin ca fibrele consumate regulat ajuta in curele de slabire, deoarece au rolul de a mentine senzatia de satietate si te impiedica sa mananci din ora in ora. De asemenea, regleaza zaharul din sange, prin incetinirea procesului de digerare, prevenind astfel nevoia unui aport nou de zahar.


Fructele si legumele contin antioxidanti si alti fitonutrienti care au rolul de a incetini procesul de imbatranire a pielii, protejeaza impotriva cancerului si a atacurilor de inima, imbunatateste tensiunea arteriala si mentine sanatatea inimii. Si cum aproape toate sunt sarace in calorii, silueta ta nu este afectata, ceea ce aduce un alt beneficiu sanatatii tale.

Incepe dieta de vara cu urmatoarele alimente!


Rosii si ardei pentru un surplus de vitamina A, C si licopene

Aceste "bombe nutritive" sunt adevarate surse de vitamina A si C. De exemplu, o rosie medie are un continut scazut de carbohidrati si doar
35 de calorii, insa ofera 40% si 20% din necesarul zilnic de vitamina C si, respectiv, A.

Beneficiile rosiilor

1. Conform unor studii realizate, continutul ridicat de licopene din rosii si produsele prelucrate pe baza de rosii are proprietati antioxidante, reducand riscul de aparitie a cancerului de prostata;
2. Impiedica formarea placilor ateromatoase care cresc riscul de aparitie a atacului de inima.

Beneficiile ardeilor
1. Contin betacaroten, un puternic antioxidant care ajuta la intarirea sistemului imunitar si previne distrugerea celulelor de catre radicalii liberi. Studiile efectuate au aratat ca acest proces poate fi asociat cu numeroase boli, precum cancerul si bolile de inima.

2. Sunt mai bogati in vitamina C decat rosiile; o ceasca de ardei rosii, galbeni sau verzi maruntiti ofera 23% din necesarul zilnic de vitamina C.
Sfat: pastreaza niste felii de ardei la indemana pentru a apela la ei in cazul in care simti nevoia sa rontai ceva! O jumatate de ceasca de ardei proaspat taiati are numai 20 de calorii.


Capsunele, zmeura, afinele si murele - puternici antioxidanti

Nu ezita sa te infrupti din aceste fructe viu colorate, care apar in acest anotimp. Zmeura, afinele si murele sunt bogate in vitamina C, insa
capsunele se situeaza in topul acestei liste.
  • Toate aceste fructe sunt bogate in acid elagic, cu proprietati antioxidante, ajutand organismul sa dezactiveze carcinogenii specifici si incetinind procesul de inmultire a celulelor canceroase;
  • Protejeaza impotriva infectiilor tractului urinar;
  • Sunt surse importante de fibre, care ajuta la normalizarea nivelului de colesterol din sange;
  • Imbunatatesc memoria;

Aceste fructe constituie o solutie buna daca iti doresti sa slabesti: sunt gustoase, usor de consumat si transportat la serviciu, si nu au mai mult de 45 de calorii per portie. Bineinteles ca poti gasi si modalitati de a le gati, insa nu este foarte recomandat deoarece isi pierd din proprietatile antioxidante. Pastreaza-le in congelator, pentru o gustare racoroasa!


Iaurtul - "savoarea" proteinelor si a calciului

Constituie o alegere sanatoasa pentru toti cei care ii apreciaza gustul, caloriile putine si, bineinteles, beneficiile aduse organismului.
  • Conform celor mai recente studii, iaurtul degresat poate fi un aliat de incredere in curele de slabire care includ 3 portii de produse lactate pe zi. Mai mult, expertii il recomanda datorita combinatiei interesante de proteine si carbohidrati pe care o ofera organismului;
  • Asigura peste 30% din necesarul zilnic de calciu;
  • Contine substante cu rol probiotic (contribuie la echilibrul microbian al intestinului) care intaresc imunitatea organismului, prevenind infectiile si mentinand sanatatea tractului gastrointestinal.

Simplu sau cu fructe, iaurtul degresat poate fi consumat ca si gustare sau ca un surplus de proteine dupa masa. Alege cea mai buna solutie pentru un desert sanatos: iaurtul degresat amestecat cu fructele proaspete.


Legumele boabe - surplus de proteine si fibre

Mazarea, lintea, fasolea neagra, fasolea lima, nautul sunt cateva din lista legumelor boabe, cu numeroase beneficii pentru sanatate.
  • Sunt bogate in fibre, fier si proteine;
  • Mentin senzatia de satietate si "tin in frau" poftele de alimente bogate in grasimi;
  • Au un numar redus de calorii sau chiar deloc;
  • Inlocuirea proteinelor animale cu acelea provenite din legumele boabe reduce numarul caloriilor, al grasimilor saturate si mentine un nivel optim al colesterolului;
  • Aduc un aport insemnat de folati care protejeaza inima si sunt deosebit de benefici pentru femeile insarcinate, deoarece reduc riscul de dezvoltare a defectelor din nastere.

Pot fi usor adaugate in alte combinatii de salate pentru adaugarea unui surplus de savoare sau culoare. Aproximativ 4 portii pe zi, fiecare a cate 35 de grame aduc intre 65 de calorii (de exemplu, mazarea congelata) si 115 (de exemplu, cea fiarta). Cele mai multe calorii - 160 - se gasesc in fasolea Borlotti (fasole maro cu bobul mic).


Fructele mango pentru un aport de vitamina C, A si betacaroten

Aceste fructe au constituit piesa de rezistenta in dietele locuitorilor din SE- Asiei si India, timp de aproape 4000 de ani.
  • Contin mai multe fibre decat orice alt fruct, care "tin in frau" apetitul;
  • Asigura 76% din necesarul zilnic de vitamina C si pot fi consumate ca alternativa la portcocale;
  • Fructul de mango este bogat in carotenoizi (precum betacarotenul) si in bioflavonoizi, antioxidanti puternici care sunt benefici pentru sanatatea sistemului imunitar si ajuta la regenerarea celulelor, care poate fi asociata cu numeroase boli, precum cancerul;
  • O cantitate insemnata de potasiu este un alt beneficiu adus organismului, adus de acest fruct. Acest mineral este necesar pentru reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.

Prin urmare, fructele de mango sunt sarace in calorii (aproximativ 95 calorii intr-un fruct de dimensiune medie), grasimi si sodiu, nu contin colesterol, insa se pot lauda ca au mai mult betacaroten decat oricare alt fruct.


Miraculoasa apa - ultima, dar nu si cea de pe urma

Probabil cel mai important "aliment" din dieta ta este apa. De fapt, este esential sa ai un consum adecvat de apa pentru a pastra organismul hidratat.
  • Cu toate ca nu are nicio valoare nutritionala, actioneaza drept catalizator pentru majoritatea functiilor organismului, inclusiv digestia, metabolismul si functionarea celulelor;
  • Are un rol important in curele de slabire, reducand senzatia neplacuta de foame;
  • Expertii recomanda consumul de fructe, legume si supe pentru curele de slabire, datorita continutului ridicat de apa;
  • Daca nu consumi suficienta apa, organismul va avea tendinta de a retine o cantitate pentru a asigura buna functionare a functiilor vitale. Te vei simti "balonata" si singura modalitate de a scapa de aceasta senzatie este sa consumi in continuare apa.

Organismul uman contine 60% apa si pierde aproximativ 1 ceasca pe zi in urma unei activitati fizice normale. O dieta tipica include cam 4 cesti de apa pe zi, rezultata din alimentatia digerata. Cu toate acestea, nutritionistii recomanda un consum de 8 pahare de apa pe zi pentru ca organismul sa poata functiona normal.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro