Riscurile dietelor sarace in carbohidrati
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH,
Consultant Nutritie - Centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" -021.650.46.50; 0721.091.762, 02.11.2004

Una dintre cele mai mediatizate si chiar incercate diete ale zilelor noastre este cea bazata pe un aport excesiv de proteine si un deficit de carbohidrati. Este mediatizata evident, pentru ca se pierd kilograme in perioade scurte de timp insa cei care o promoveaza nu aduc la cunostinta celor interesati sa slabeasca potentialele riscuri pe care le implica folosirea indelungata a acestui tip de dieta.

Teoria aflata in spatele acestei diete se bazeaza pe evitarea consumului de glucide de orice provenienta (fructe, sucuri de fructe, legume radacinoase, fasole, paine, orez, paste si orice fel de cereale) si pe consumul de alimente bogate in proteine si grasimi (carne, branza). Dupa aceasta etapa in care se limiteaza carbohidratii la maximum, urmeaza o perioada mai relaxata in care sunt introduse unele legume sau fructe, insa dominante in farfurie sunt tot proteinele si grasimile.


Exista o serie de materiale care promoveaza acest tip de dieta si care descriu faptul ca o dieta lipsita de carbohidrati obliga corpul sa transforme principiile alimentare disponibile in energie, mai exact lipidele si proteinele. In timpul arderii proteinelor si lipidelor se produc niste compusi numiti corpi cetonici, a caror prezenta in urina dovedeste ca lipoliza se face doar pe baza proteinelor si grasimilor.

Datorita consumului mare de carne, produse lactate grase, proteine animale si grasimi saturate, o serie de institute de cercetare si monitorizare a bolilor cardiovasculare si cancerului au inceput sa atentioneze populatia asupra riscurilor pe care le implica aceste diete sarace in glucide:


1. Cancerul de colon - este cea mai comuna forma de cancer din Europa si America de Nord si una din pricipalele cauze de mortalitate de natura oncologica. Se considera ca pe perioade lungi, consumul zilnic de carne, in special carne rosie (porc, vita sau miel) este asociat cu o crestere de trei ori a riscului de cancer de colon si aceasta datorita faptului ca preparatele din carne rosie nu contin fibre, adica protectorii colonului.

2. Boli cardiovasculare - in general, pierderea in greutate tinde sa reduca nivelul colesterolului, in timp ce consumul de grasimi saturate si colesterol tind sa-l creasca. Sustinatorii acestei diete afirma ca studiile clinice arata o scadere a LDL (colesterolul rau) si o crestere a HDL (colesterolul bun) in urma acestui program alimentar. Ce nu spun ei, insa, este faptul ca persoanelor care au tinut aceasta dieta li s-au administrat suplimente nutritionale cum ar fi: ulei de in (contine fibre), crom (inhiba pofta de dulce), vitamina E si C (antioxidanti) si multivitamine, iar exercitiile fizice au fost si ele regulate. Iarasi periculoasa este ideea sustinuta de unele materiale de mediatizare a acestei diete, conform careia "consumul produselor din carne si lactate, care sunt bogate in grasimi si colesterol, nu prezinta riscuri". Aceasta afirmatie contrazice in totalitate parerea medicilor cardiologi care sustin ca, chiar si dupa o singura masa alcatuita numai din proteine si grasimi, arterele pot fi afectate, crescand astfel riscul de atac de cord.


3. Afectarea rinichilor - exista studii clinice pe perioade indelungate care arata ca persoanele consumatoare de mari cantitati de proteine si grasimi animale, in timp manifesta o activitate redusa a rinichilor, in special la persoane trecute de 40 de ani si la cele cu hipertensiune arteriala. De asemenea, mici disfunctionalitati ale rinichilor se intalnesc la peste 40% dintre persoanele diabetice. De asemenea, consumul mare de proteine animale este asociat cu formarea pietrelor la rinichi.

4. Complicatiile diabetului
- in diabet, rinichii si inima pot ridica o serie de probleme. Intrucat controlul nivelului colesterolului sanguin si protejarea rinichilor sunt esentiale la diabetici, comunitatea medicala recomanda alegerea dietelor bogate in legume si fructe si limitarea grasimilor saturate, a colesterolului si proteinelor animale.

5. Osteoporoza - este cunoscut faptul ca un consum mare de proteine animale stimuleaza eliminarea urinara a calciului (pierderile de calciu sunt cu 55% mai mari decat valoarea normala) si astfel creste incidenta fracturilor. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dupa o astfel de dieta exista o incarcatura acida a rinichilor si astfel creste riscul formarii pietrelor la rinichi, dar si riscul afectarii densitatii oaselor.

6. Alte efecte adverse: dupa o perioada de 6 luni de dieta hiper proteica s-au mai constatat urmatoarele efecte adverse:

- Constipatie (69%)
- Dureri de cap (60%)
- Respiratie neplacuta (38%)
- Crampe musculare (35%)
- Slabiciune generala (25%)

Iata asadar cateva motive serioase care sa ne ajute sa alegem o dieta echibrata, bogata in toti nutrientii de care avem atata nevoie, mai ales in aceasta perioada a anului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro