Pune-ti metabolismul la treaba!
Metabolismul se refera, potrivit nlm.nih.gov, la toate procesele fizice si chimice din organism care consuma sau creaza energie, precum digerarea alimentelor si a nutrientilor, respiratie, circulatia sanguina, mentinerea temperaturii corpului, functionarea creierului si a nervilor, contractarea musculara etc.
Metabolismul se refera, potrivit nlm.nih.gov, la toate procesele fizice si chimice din organism care consuma sau creaza energie, precum digerarea alimentelor si a nutrientilor, respiratie, circulatia sanguina, mentinerea temperaturii corpului, functionarea creierului si a nervilor, contractarea musculara etc.Viteza de ardere a caloriilor difera de la o persoana la alta, dar nu exista diferente extrem de mari decat in cazul in care o persoana sufera din cauza unor dereglari hormonale. Pe langa toate acestea, rata metabolismului nu este batuta in cuie.
Cu cat o persoana este mai sedentara, consuma alimente nesanatoase, in special grasimi animale, paste fainoase procesate, prajeli etc., cu atat rata metabolismului sau este mai mica. Prin urmare, iti poti pune metabolismul "la treaba" daca iti schimbi stilul de viata.
Potrivit fitnessmagazine.com, un studiu recent a evidentiat faptul ca rata metabolismului creste cu 25% si ramane astfel timp de 15 ore dupa o serie de exercitii. "Exercitiile de rezistenta efectuate zilnic iti pastreaza metabolismul la o rata suficient de activa incat sa elimini cat mai multe calorii", declara pentru site-ul mentionat mai sus medicul Michele S. Olson, de la Auburn University din Statele Unite.
Motivele pentru care metabolismul scade sunt, potrivit ezinearticles.com:
- lipsa exercitiilor fizice
- dietele drastice
- menopauza
- stresul accentuat
- consumul de alcool
- unele probleme de sanatate, printre care dereglari ale glandei tiroide
- anumite medicamente
Controlul medical de rutina este eficient in depistarea unor probleme de sanatate care iti incetinesc metabolismul si te impiedica sa slabesti.
De asemenea, dietele drastice au un efect negativ asupra metabolismului. Organismul este programat sa conserve grasimile, nu sa le elimine. Din aceasta cauza, corpul tau trage un semnal de alarma imediat ce consumul caloric este prea scazut.
Cum spuneam, exercitiile moderate sunt esentiale pentru stimularea metabolismului, dar efectuarea unor sedinte intense de exercitii, foarte des, poate avea exact efectul opus. Acesta este si motivul pentru care fostii sportivi de performanta se ingrasa adesea dupa ce renunta la activitatea sportiva. Daca faci prea multe exercitii, organismul tau va arde o cantitate minima de calorii, pentru a conserva energia, iar cand renunti la exercitiile intense, metabolismul scade si te vei ingrasa.
Una dintre cele mai mari greseli este aceea de a manca rar si mult. In acest fel, organismul tau "intra in panica" si pentru a face fata perioadelor lungi in care nu este alimentat, transforma fiecare inghititura in rezerve de energie, adica in grasime. Pentru a preveni aparitia senzatiilor puternice de foame, mananca putin si des, de aproximativ cinci ori pe zi.
Metabolismul nu este la fel pe durata intregii zile, iar numeroase diete nu tin cont de faptul ca dimineata ardem mai multe calorii decat seara. Prin urmare, poti slabi daca tii cont de acest orar al organismului tau. Mananca mai mult dimineata si cat mai putin spre seara sau decaleaza-ti mesele cu cateva ore.
Articol de Georgiana Dorobantu