Intoxicatia cu... apa
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 317 43 41; 0721 091 762. sau info@silueta-naturala.ro, 31.10.2006

Astazi, din toate sursele de informatie aflam ca trebuie sa bem zilnic apa si mai ales in cantitate suficienta. Exista numeroase motive pentru care este intr-adevar important sa bem apa (echilibrare hidrica, digestie, eliminarea toxinelor, mentinerea tonusului pielii), insa in acelasi timp trebuie sa ne intrebam si ce se intampla cu organismul nostru daca depasim cantitatea de apa de care acesta are nevoie.

Se pune evident intrebarea: cata apa este necesara zilnic? Citim ca ar trebui consumate 8 pahare de apa pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu 2 litri. Riguros vorbind, necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa). Recomandata ar fi 30-40 ml de apa per kg corp per zi. Asadar, o persoana care cantareste 70 kg, ar trebui sa consume intre 2,1 litri (in sezonul rece) si 2,8 litri (in sezonul cald) pe zi.


In general, oamenii beau mai putina apa decat are nevoie organismul, insa exista si persoane care beau apa in mod excesiv iar cosecintele unei cantitati uriare de apa in mod regulat poate avea repercusiuni grave asupra organismului. Consumul excesiv de apa poate conduce la o afectiune cunoscuta sub numele de intoxicatie cu apa sau hiponatremie, adica la diluarea ionilor de sodiu din organism. Cele mai expuse categorii de populatie la aceasta afectiune sunt, in general, bebelusii si sportivii. Un bebelus se poate intoxica cu apa ca urmare a consumarii unui numar prea mare de biberoane cu apa, ceai sau lapte foarte diluat. Sportivii pot ajunge la hiponatremie, dupa efort urmat de transpiratie excesiva (prin care se pierd electroliti) si rehidratare cu apa plata, lipsita de saruri hidratante. Exista si adolescente care se expun la aceasta afectiune prin faptul ca urmeaza programe nutritionale foarte restrictive sau se infometeaza si beau foarte multa apa pentru a avea senzatia de satietate.


Ce se intampla de fapt atunci cand se consuma apa in exces? In primul rand, apa patrunde la nivelul celulelor, iar acestea isi vor mari volumul. Se stie faptul ca in interiorul si in exteriorul celulelor se mentine constanta o anumita compozitie a mediului respectiv. Insa atunci cand lichidul extracelular (serul) este diluat datorita consumului mare de apa, el are tendinta de a extrage sodiul din mediul intracelular, in incercarea de a se re-echilibra. Pe masura ce apa este ingerata in continuare, concentratia sodiului extracelular scade si se ajunge la hiponatremie.


Diagnosticarea hiponatremiei se face prin simpla recoltare a unei probe de sange si masurarea nivelului sodiului din aceasta. Valorile normale sunt cuprinse intre 136 si 145 milliechivalenti per litru (mEq/L) de sange. Acest dezechilibru electrolitic se manifesta prin ritm cardiac modificat, stare de confuzie insotita de ameteli, letargie, voma, fasciculatii musculare, putandu-se ajunge chiar la coma sau deces, daca nu se iau masurile necesare. In caz de hiponatremie usoara, aceste masuri constau in reducerea aportului de apa si prescrierea monitorizata de diuretice. In caz de hiponatremie severa, fiind o urgenta medicala, este necesara internarea in spital, unde se vor administra intravenos solutii saline perfuzabile.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro