Imperativul dietei de vara: hidrateaza-te
Caldura mare! La plaja, pe munte, la tenis sau la plimbare, situatia e aceeasi: caldura mare. Din pacate, in aceasta perioada camera de garda a spitalelor este aglomerata din cauza urgentelor cauzate de caldura excesiva. Medicii spitalelor de urgenta atentioneaza in mod special persoanele in varsta si copiii asupra faptului ca expunerea la aceste temperaturi ridicate poate duce la deshidratare, extenuare, accidente vasculare si, in anumite circumstante, pierderea vietii.
Vestea buna, totusi, este ca afectiunile induse de caldura pot fi prevenite. De exemplu, cel mai simplu mod de combatere a deshidratarii este, pur si simplu consumarea unei cantitati de apa mai mari decat de obicei. Este bine stiut faptul ca apa constituie 50-60 la suta din masa noastra corporala. In decursul a 24 de ore, organismul consuma peste 200 ml de apa numai pentru procesul de respiratie. Prin transpiratie de diureza se pierd totusi cele mai insemnate cantitati de apa, de aceea, ceea ce pierdem trebuie sa si inlocuim, altfel exista riscul deshidratarii.
Este foarte adevarat faptul ca senzatia de sete si necesarul real de lichide care trebuie consumate nu se sincronizeaza, in sensul ca la momentul la care organismul transmite creierului mesajul referitor la senzatia de sete, celulele acestuia sunt deja deshidratate. De aceea cand afara sunt temperaturi ridicate sau pe perioada efectuarii unui effort fizic trebuie consumate cantitati de apa la fiecare 20 de minute.
In afara de apa, hidratarea poate fi facuta si cu lichide energizante, destinate sportivilor. Insa consumul de apa ramane cel mai necesar si mai rapid mod de a ne re-echilibra hidric. Zaharul si aromele adaugate in bauturile sportive incetinesc de fapt procesul de absorbtie a lichidului la nivelul celulelor.
Indiferent de mesajul pe care vor sa-l transmita si sa-l promoveze producatorii de bauturi sportive, este necesar sa se inteleaga faptul ca in mod obisnuit, electrolitii din organism nu trebuie inlocuiti. Exista bineinteles si situatii in care este necesar aportul exogen de electroliti: expunere la caldura extrem de ridicata fara sa se consume lichide, effort fizic de lunga durata (maraton), viroze gastrointestinale, etc.
Iata care sunt primele simptome ale deshidratarii: senzatie de sete, buze si limba uscata, lipsa de energie, apatie si crampe musculare.Deshidratarea poate fi prevenita printr-o serie de masuri la indemana:
Evitarea bauturilor alcoolice si cu un continut mare de cafeina;
Evitarea bauturilor carbogazoase pentru ca acestea provoaca balonare si nu mai este permisa consumarea unei cantitati suficiente de apa;
Trebuie purtata o vestimentatie de culoare deschisa, de bumbac si suficient de lejera cat sa permita aerisirea;
Evitarea expunerii directe la soare fara palarie si protectie UV a pielii;
Petrecerea unei perioade cat mai mari in interioare bine aerisite si la umbra.
Asadar, prin aplicarea acestor reguli simple se poate evita deshidratarea, suntem in forma maxima si ne putem bucura din plin chiar si de o vreme torida.