Histerectomia si kilogramele
Dietă & Fitness · Dieta / 11.07.2006

Histerectomie: kilogramele de dupa operatie 

Dupa operatia de histerectomie (ablatia chirurgicala, partiala sau totala a uterului) organismul este obligat sa intre in menopauza si majoritatea femeilor iau in greutate un numar variabil de kilograme. 

Este bine stiut faptul ca ovarele produc estrogen si progesteron. Odata ce ovarele sunt scoase chirurgical, nivelele acestor hormoni scad dramatic, iar efectul acestei scaderi variaza de la un organism la altul. Una dintre cele mai des intalnite reactii este cea de crestere brusca in greutate, in special in zona abdominala. Aceasta este o problema pe care o au de altfel majoritatea femeilor odata cu inaintarea in varsta si trecerea la menopauza.



Se considera ca aceasta depunere in zona abdominala este legata de excesul de hormoni androgeni si de scaderea estrogenului. Barbatii tind sa depuna greutate in zona taliei si mai putin pe coapse si picioare, acolo unde femeile depun in mod obisnuit. Nivelul scazut al estrogenului poate duce la un efect similar si in cazul femeilor. Androgenii sunt hormonii masculini prezenti in mod normal in organismul femeii. Menopauza sau histerectomia pot altera echilibrul acestor androgeni in raport cu estrogenul. Desigur, mai pot fi implicate si alte aspecte, cum ar fi un metabolism incetinit sau retentia apei.

Histerectomie: remedii

Din punct de vedere farmacologic, cea mai buna metoda pentru a controla o astfel de crestere in greutate avand ca sursa un dezechilibru hormonal este o metoda care se adreseaza direct acestei cauze. Femeile care au ajuns la menopauza sau care au suferit o histrectomie trebuie sa discute cu medicul despre personalizarea tratamentului hormonal. Pentru a atinge solutia optima, este uneori nevoie de metoda incercarilor recursive. Se vor incerca diverse doze si diverse combinatii ale hormonilor, incercand sa se ajusteze pana a se ajunge la nivelul minim de disconfort.



Mai exista si alte motive ale cresterii in greutate post-histerectomie. Unul dintre ele este lipsa activitatii fizice imediat dupa operatie. De aceea este foarte important ca pacienta sa se concentreze pe un regim alimentar cat mai sanatos pentru a evita cresterea in greutate.

Aceasta nu va avea numai acest efect asupra controlului greutatii, ci va ajuta si la o recuperare mai rapida. Atat zincul, cat si vitamina C sunt elemente foarte bune pentru cresterea imunitatii, ajutand la vindecarea ranilor si prevenirea infectiilor; va fi deci foarte importanta includerea in dieta a acestor nutrienti. Surse importante de zinc sunt carnea de vita, pestele, puiul, ouale, lactatele fara grasimi, painea, cerealele integrale, fasolea, etc. Vitamina C se gaseste in citrice si sucurile lor, in fructele de padure, kiwi, ardei si rosii. Din fericire, toate aceste alimente corespund unei diete sanatoase si echilibrate, care este de asemenea si saraca in grasimi.


Nu trebuie uitat faptul ca perioada de recuperare, perioada in care pacienta va sta acasa, este de aproximativ 3 luni. Este foarte important ca alimentatia sa nu devina un refugiu impotriva plictiselii si a stresului. Gustarile repetate pe tot parcursul zilei pe baza de grisine, biscuiti, prajituri sau bauturi dulci, reprezinta cea mai sigura metoda pentru a pune kilograme suplimentare. Este indicat sa se consume un mic dejun si un pranz bogate din punct de vedere nutritiv iar intre mese doar iaurt degresat sau suc proaspat de fructe sau ceai de plante.

In concluzie, cresterea ponderala datorata histerectomiei nu trebuie considerata ca fiind ireversibila. Asadar, odata ce recuperarea este completa, cu multa vointa si sub indrumarea medicului, lucrurile pot intra cu siguranta din nou in normal si vor putea fi date jos acele kilograme nedorite printr-o dieta echilibrata combinata cu miscare regulata.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro