Eternele diete
Cel putin o treime din femeile din intreaga lume au urmat un regim alimentar restrictiv in anii adolescentei. Insa in ciuda anilor care au trecut, majoritatea dintre ele inca se mai lupta cu dietele de slabit. Cel mai alarmant este faptul ca 10% dintre persoanele chestionate in cadrul unui studiu facut in Marea Britanie au spus ca tin cure de slabire de cand se stiu.
Persoanele inconsecvente
Jumatate dintre femeile care au raspuns intrebarilor acestui sondaj s-au descris ca fiind "inconsecvente" - ceea ce inseamna ca acestea urmeaza o serie de regimuri de infometare si apoi se rasfata cu mancaruri grase care le face sa recastige kilogramele pierdute. O treime dintre acestea au spus ca au inceput sa tina diete de slabit de cand au avut un copil si au descoperit ca au acumulat foarte multe kilograme peste greutatea normala. In acelasi timp, 69% dintre persoanele chestionate au spus ca atunci cand pierdeau din greutate aveau tendinta de a le castiga din nou intr-un timp foarte scurt.
O treime dintre acestea au declarat ca de cele mai multe ori au pus la loc mai multe kilograme decat pierdusera. Pe de alta parte, 55% dintre cei chestionati au afirmat ca majoritatea programelor de slabit sunt nerealiste si nu sunt facute pentru viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti. 78% au descoperit ca tendinta de a manca exagerat apare in special in perioadele de stres, de suparari, cand sunt necajiti sau plictisiti, iar ca rezultat, dau vina pe aceste stari emotionale pentru excesul de alimentatie.
Medicii specialisti care au analizat aceste date au ajuns la concluzia ca majoritatea persoanelor chestionate considera ca este aproape imposibil sa scape de kilogramele nedorite. Acest studiu a demonstrat si faptul ca regimul alimentar face parte din viata curenta a oamenilor, chiar daca multi dintre ei nu reusesc sa fie disciplinati si sa urmeze o dieta exact asa cum a fost ea prescrisa. Probabil ca aceste concluzii sa fie deprimante pentru femeile care tin cure de slabire de cand se stiu.
Programe celebre de alimentatie
Cercetarile facute au descoperit si explozia de popularitate de care s-au bucurat unele programe de slabit dupa ce si-au facut reclama prin imaginea unor celebritati, cum ar fi de exemplu regimul Atkins despre care se spune ca ajuta multe vedete sa se mentina in forma, printre care si Jennifer Aniston.
Insa in timp ce femeile sunt interesate din ce in ce mai mult sa piarda din greutate, datele oficiale arata ca in plan general, lupta cu kilogramele in plus este o batalie pierduta. Numai in Marea Britanie 48% din populatie are peste greutatea normala si se asteapta ca acest procent sa creasca la 52% pana in anul 2006. Specialistii declara ca obezitatea este o imensa amenintare a sanatatii populatiei si deja a dus la o crestere substantiala a diverselor afectiuni, printre care se numara si bolile de inima. Acestia atentioneaza femeile care tin diete de slabit in repetate randuri ca risca nu numai sa-si distruga starea psihica de bine, dar isi distrug sanatatea organismului.
Reducand numarul de calorii consumate sau eliminand produsele lactate pentru a reusi sa ramana slabe, acestea nu vor face decat sa sufere mai tarziu de serioase deficiente vitaminice care vor conduce la probleme declansatoare de boli cum ar fi diminuarea masei osoase care duce la aparitia osteoporozei.
Riscurile sanatatii
Medicul nutritionist Dr. Frankie Philips de la British Nutrition Foundation a declarat ca regimurile constante de slabit pot prezenta un mare risc pentru sanatate si ii fac pe oameni sa aiba o parere foarte proasta despre ei insisi. "Obezitatea constituie o problema extrem de serioasa, iar oamenii ar trebui sa aiba in permanenta grija de greutatea lor corporala", a adaugat aceasta.
Nu este deloc sanatos pentru organism sa-l supunem in mod constant la scaderi in greutate in urma dietelor fade sau inconstante, recastigand kilogramele pierdute dupa un anumit interval de timp. Oamenii ar trebui sa opteze pentru o alimentatie echilibrata si un program de exercitii fizice regulate.
De exemplu, include toate grupele de alimente in dieta ta zilnica si nu te inhama la regimuri alimentare saracacioase care iti cer sa elimini lactatele sau cerealele. Daca vei incerca sa traiesti fara o alimentatie echilibrata, vei sfarsi prin a suferi de serioase deficiente de substante vitaminice si nutrienti necesari bunei functionari a organismului.
Femeile care doresc sa scada in greutate ar trebui sa-si fixeze un regim alimentar care sa le asigure un aport de 1000 pana la 1500 de calorii pe zi, iar barbatii in jur de 1500 de calorii pana cand vor atinge greutatea dorita. Nu trebuie sa te infometezi, deoarece cu siguranta vei sfarsi prin a exagera cu mancarea pentru a compensa restrictiile din perioada de dieta. Daca organismul tau se va simti infometat, atunci va incerca sa conserve mai multa energie pentru a se proteja, ceea ce inseamna ca este posibil sa castigi in greutate imediat ce vei reincepe sa te alimentezi normal. Orice program de slabit trebuie sa fie realist si sa nu promita ceea ce nu poate oferi.
Dupa acest articol introductiv legat de "eternele diete" cu care ne confruntam mai devreme sau mai tarziu, incepand de saptamana viitoare va vom prezenta cateva sfaturi extrem de utile despre cum sa slabesti sanatos formulate de Dr. Arthur Agatston in cartea "Slabeste sanatos cu dieta South Beach", aparuta la editura Humanitas.