Dietoterapie impotriva insomniei
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 317 43 41; 0721 091 762. sau info@silueta-naturala.ro, 29.08.2006

Insomnia se defineste ca fiind incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-si mentine somnul pe o perioada de cateva ore. Cauzele insomniei sunt multiple: prezenta unei patologii, viata stresanta, consumul excesiv de cofeina sau alcool, regimul de viata dezordonat, dependenta de droguri, etc.

Alimentatia prezinta o importanta deosebita in profilaxia si tratamentul insomniei si este esential sa se descopere si evite alimentele care produc intolerante. Asadar, anumite tipuri de alimente ajuta practic la inducerea somnului, in timp ce altele il inhiba.


Alimente cum ar fi: zarzavaturile, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale (ovazul, orezul brun brun), ciupercile de toate felurile, fructele, semintele, busuiocul sunt surse bogate de carbohidrati complecsi, care au un efect usor sedativ deoarece cresc secretia de serotonina, neurotransmiterul care induce somnul. Un pahar cu lapte degresat baut seara, inainte de culcare, este unul dintre cele mai vechi si eficiente remedii ale insomniei. Laptele contine triptofan care, prin transformarea sa biochimica in serotonina, induce somnul si previne trezirea precoce.


Salata verde are o reputatie foarte buna de luptator impotriva insomniei. Acest lucru se datoreaza unor substante cu structura similara opioidelor care sunt prezente in salata. Asadar, salata verde ar trebui sa faca parte constant din cina zilnica alaturi de legume, alune si peste. Toate aceste alimente contin vitamina B3 sau niacin, care este implicata in sinteza serotoninei si promoveaza un somn sanatos. Amestecat cu zeama de lamaie, sucul de salata poate fi o bautura delicioasa, care induce in mod efectiv somnul.


Exista, bineinteles, si alimente si substante care trebuie evitate de catre persoanele afectate de insomnie: cafeaua, ceaiul negru, cola, alcoolul, nicotina, ciocolata, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea si zaharul in exces.

Sensibilitatea la aceste stimulente variaza de la o persoana la alta, astfel incat exista persoane care ingereaza o cantitate nesemnificativa de ciocolata sau de cafea chiar decofeinizata si care nu pot dormi. Alcoolul, spre exemplu, este o substanta care afecteaza calitatea si durata somnului; prin ingerarea acestuia se elibereaza adrenalina si se blocheaza transportul triptofanului spre creier si scade astfel nivelul de serotonina.


De asemenea, trebuie evitate mesele copioase, bogate in proteine, seara la ore tarzii. Carnea usoara de ton sau de curcan, laptele, salata verde si painea integrala sunt variantele de ales pentru cina. Dimpotriva, sunca, mezelurile, carnatii, branza, cartofii, spanacul, vinetele, rosiile sunt alimente care contin fie multi aditivi alimentari, fie tiramina, care creste cantitatea de stimulent noradrenalina secretata de creier.

Hipoglicemia nocturna este un alt element care trebuie evitat deoarece are influenta in mentinerea somnului. Atunci cand exista o scadere a nivelului glicemiei, in organism se elibereaza substante gluco-reglatoare, care stimuleaza creierul, fapt ce se concretizeaza in vizite tarzii la frigider.

Eliminarea acestui fenomen se va face treptat, inlocuind carbohidratii rafinati cu cei complecsi care ajuta la mentinerea glicemiei constante, dar si a senzatiei de satietate pe o perioada cat mai lunga. Si astfel, sintagma "Esti ceea ce mananci", se poate transforma usor in "Dormi dupa cum mananci".
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro