Dieta personalizata
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 650 46 50; 0721 091 762., 01.02.2005

Exista cateva domenii la care toata lumea "se pricepe" si unul dintre ele este nutritia. Sau, mai exact, tot ce tine de cura de slabire. Mai toata lumea a incercat una sau mai multe diete, iar rezultatele acestor diete, indiferent de pricipiile pe care se bazeaza ele, sunt cam aceleasi: se pierde ponderal pe perioada dietei si, o data ce aceasta se incheie, kilogramele pierdute isi fac din nou aparitia, din pacate in numar mai mare comparativ cu ceea ce s-a pierdut.

Tot din pacate, cand vine vorba de slabit, persoana in cauza vrea rezultate rapide si care sa dureze cat mai mult.


Exista o serie de publicatii care recomanda tot felul de trucuri de slabit - de la unele decente si pana la altele foarte periculoase pentru sanatate. In general, aceste diete care pun in pericol sanatatea fie sunt fade (se bazeaza doar pe alimente sarace caloric dar si nutritiv), fie sunt hipoglucidice (limiteaza drastic aportul de glucide).

In plus, aceste diete se adreseaza intregului public, fara a tine seama de particularitatile fiecarei persoane in parte: stare de sanatate, circumstante socio-profesionale, etc. si deci de la bun inceput este inteles faptul ca nu pot functiona pentru toata lumea la fel.


Pentru a evita adoptarea unei diete neadecvate este indicata consultarea unui specialist care sa recomande o dieta bazata pe nevoile reale si care sa ia in calcul toate particularitatile persoanei in cauza. Este adevarat ca in Romania nu a fost un lucru foarte obisnuit, pana nu de mult, sa te adresezi unui specialist pentru a afla ce si cum sa mananci.

In acest fel se stabileste un program nutritional personalizat care are ca scop in primul rand furnizarea tuturor nutrientilor necesari organismului si unei vieti sanatoase si echilibrate. Invatarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare ale acestora si constientizarea actului de alimentatie, cu toate implicatiile sale, sunt doar cateva dintre beneficiile obtinute in urma consultatiei nutritionale. In plus, dieta personalizata nu face schimbari majore si abrupte in tranzitia de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hranire.


Exista o serie de etape care se parcurg in decursul acestui tip de consultanta:

evaluarea amanuntita a obiceiurilor alimentare;
elaborarea unei fise de analiza nutritionala pentru a vedea care sunt necesitatile de imbunatatire a dietei;
recomandarea unui program alimentar;
intocmirea saptamanala a unui grafic indicator al progresului facut.

Pentru personalizarea dietei, in afara de informatii privind starea generala de sanatate (sex, varsta, afectiuni, etc) si particularitatile socio-profesionale (tip de activitate desfasurata, program de lucru, etc) specialistii iau in considerare o serie de parametri:


1. Grupa sanguina este primul criteriu de individualizare a unei diete. Fiecare grupa de sange are o serie de particularitati in ceea ce priveste ingestia, digestia si absorbtia nutrientilor si determina un anumit comportament al lectinelor alimentare. Alimentatia conform grupei sanguine este utila nu numai pentru pierderea ponderala ci si pentru cresterea nivelului de energie sau pentru vindecare unor afectiuni cronice.

2. Echilibrul macronutrientilor trebuie atins zilnic prin combinarea corespunzatoare a alimentelor in asa fel incat sa se consume 30% proteine, 40% carbohidrati si 30% lipide.

3. Aditivii alimentari toxici trebuie identificati si eliminati din alimentatie; in acest sens se vor exemplifica si clasifica aditivii alimentari in functie de severitatea toxicitatii lor.

Prin combinarea acestor criterii complexe, printr-o dieta bazata stiintific se poate pierde excesul ponderal eficient si sigur, fara restrictii severe (chiar absenta unor grupe de alimente) si se vor corecta obiceiurile alimentare necorespunzatoare. Astfel, dieta personalizata reprezinta un factor esential in procesul de dobandire si mentinere a greutatii corporale normale si a starii de sanatate in general.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro