Dieta pentru ciroză: ce să alegi și ce să eviți
Dietă & Fitness · Dieta / 05.12.2018

Este indicat ca persoanele care au primit diagnosticul de ciroză să-și modifice meniul zilnic pentru a-și îmbunătăți starea. Află ce ar trebui să mănânci, cât și ce alimente să eviți.

Ca regulă generală, un meniu echilibrat și sănătos este benefic inclusiv dacă ai ciroză. Fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele adecvate fortifică organismul și previn complicațiile. În plus, este indicat să iei un supliment cu multivitamine deoarece, în funcție de gravitatea cirozei, unele persoane nu preiau o cantitate suficientă de minerale și vitamine solubile în grăsimi (vitaminele K, A, D și E). Deși un meniul echilibrat va conține o cantitate suficientă din acești nutrienți, este posibil ca organismul să nu le absoarbă eficient din cauza stării ficatului.
Din păcate, malnutriția este o problemă des întâlnită în cazul persoanelor diagnosticate cu ciroză deoarece pot apărea pierderea apetitului și modificări ale metabolismului. Din acest motiv este foarte impotant să discuți despre meniul tău cu un nutriționist.

 
Ce să eviți?

Dacă ai ciroză trebuie să eviți complet alcoolul, alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și crustaceele crude sau gătite parțial. Indiferent de cauza cirozei băuturile alcoolice trebuie evitate complet.
Meniurile cu multe grăsimi pot cauza probleme digestive pentru persoanele care suferă de ciroză. Organismul prelucrează grăsimile folosind bila, un lichid produs de ficat. În momentul în care ficatul este afectat și cantitatea de bilă se poate modifica. Cu toate acestea, nu este recomandat să eviți grăsimile în totalitate deoarece corpul are nevoie de o cantitate minimă în fiecare zi pentru o funcționare optimă. Important este să știi să alegi sursele de grăsimi și să fii atent la mărimea porției. Poți opta pentru nuci, avocado, pește gras sau uleiuri vegetale presate la rece.
Nu trebuie să consumi nici crustacee crude sau gătite parțial deoarece pot conține bacteria numită Vibrio vulnificus, care poate cauza o infecție gravă ca urmare a diminuării funcției imune a persoanelor care au ciroză.
Chiar dacă te atrag suplimentele care susțin că refac starea ficatului, trebuie să te consulți cu un medic înainte de a le încerca deoarece pot interfera cu medicamentele pe care le iei deja, provocând probleme digestive suplimentare. În cazul în care apar cele trei complicații ale cirozei și anume ascita, hipoglicemia și encefalopatia va trebuie să îți schimbi și mai mult meniul, în funcție de recomandările medicului.

 
Ascita și dieta

Ascita reprezintă acumularea unor cantități ridicate de lichid la nivelul abdomenului. Este agravată de un meniu cu multă sare, motiv pentru care medicii recomandă reducerea cantității de sodiu în cazul acestei complicații asociate cu ciroza. O astfel de dietă este destul de greu de urmat în condițiile în care alimentele procesate pe care le găsești ușor la supermarket conțin mult prea mult sodiu.
Când mergi la cumpărături este indicat să alegi carnea slabă, fructele și legumele pentru a diminua consumul de sodiu. Dacă ai ascită contează și să furnizezi cantitatea necesară de proteine organismului.

 
Encefalopatia și dieta

Dacă ficatul este afectat nu poate prelucra o cantitate obișnuită de proteine. Organismul are nevoie de proteine pentru a susține procesul de refacere și pentru a asigura energia necesară desfășurării activităților cotidiene. Proteinele provin din carne, ouă sau surse vegetale precum fasolea, năutul și lintea. Dacă organismul primește prea multe proteine când ai ciroză poate apărea encefalopatia. Acest lucru se întâmplă datorită acumulării unor cantități ridicate de amoniac, un produs secundar rezultat în urma digerării proteinelor, care este toxic pentru creier. 
Encefalopatia este o complicație care poate pune în pericol viața persoanelor care suferă de ciroză. Poate fi prevenită prin consumul unor cantități mici de proteine.

 
Hipoglicemia și dieta

Hipoglicemia sau glicemia scăzută este o altă afecțiune care poate fi declanșată de ciroză. Dacă suferi de hipoglicemie vei avea nevoie de mese mici și frecvente, care conțin carbohidrați complecși precum pâinea, pastele și orezul. Simptomele hipoglicemiei sunt oboseala, starea de confuzie și palpitațiile.
Dacă suferi de ciroză ficatul nu va putea stoca suficiente rezerve de energie sub formă de glicogen, componentul utilizat de organism pentru a susține orice activitate. Din moment ce corpul poate prelucra rapid carbohidrații pentru a obține energie, este util să-i incluzi în meniul tău pentru a preveni problemele.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro