Dieta disociată: 5 pericole pentru viaţa ta
Dietă & Fitness · Dieta / 17.08.2013

Regimul disociat sau dieta Montignac are la bază ideea că nu alimentele îngraşă, ci combinarea lor greşită. Atunci când consumi câteva zile doar o singură grupă de alimente, organismul tău nu primeşte toţi nutrienţii. Vezi cum îţi poate afecta acest lucru sănătatea!

Regimul disociat sau dieta Montignac are la bază ideea că nu alimentele îngraşă, ci combinarea lor greşită. Atunci când consumi câteva zile doar o singură grupă de alimente, organismul tău nu primeşte toţi nutrienţii. Vezi cum îţi poate afecta acest lucru sănătatea!

 

Există mai multe diete disociate care propun consumul unei singure grupe alimentare vreme de 1-3 zile, urmat apoi de celelalte grupe alimentare pe rând. Cea mai echilibrată opţiune rămâne regimul Montignac. Acesta a fost pus la punct de medicul francez Michel Montignac şi te învaţă să combini în mod adecvat alimentele atât pentru a slăbi sănătos, cât şi pentru a menţine rezultatele obţinute o perioadă îndelungată.



Aflăm de la medicul Mihaela Gologan, specialist în nutriţie, diabet şi boli metabolice că dieta Montignac este bazată pe principiul neasocierii, la aceeaşi masă, a glucidelor cu lipidele sau cu proteinele animale. "Dieta interzice alimentele cu indice glicemic crescut: zahărul şi produsele zaharoase, cartofii, pâinea albă, orezul şi pastele rafinate, precum şi fructele dulci. Ca surse de lipide, sunt preferate cele mononesaturate (ulei de măsline) sau polinesaturate (acizi omega 3 din peşte şi fructe de mare)"
, adaugă specialistul.

Majoritatea femeilor care urmează un regim disociat aleg să consume o singură grupă alimentară timp de 2-3 zile (de exemplu, carne), apoi în următoarele 2-3 zile consumă doar fructe/legume, iar următoarele 2-3 zile se bazează doar pe lactate. Problema apare atunci când organismul nu primeşte substanţele nutritive pe care le ia dintr-un regim alimentar variat. Un regim alimentar sănătos presupune consumul unei diversităţi de alimente, asociate corect pe parcursul unei zile, nicidecum doar o singură grupă alimentară.

 

 

Iată câteva riscuri la care te expune regimul disociat:

 

1. Consumul ridicat de grăsimi saturate poate îmbolnăvi inima

Ştim că problemele cu colesterolul sunt generate de, în special, de un consum foarte mare de grăsimi saturate pe care le găsim în produsele de origine animală. Astfel, un consum ridicat de carne sau lactate, care sunt permise în regimul disociat, poate să îngreuneze foarte mult digestia şi să favorizeze creşterea nivelului de colesterol "rău".

 

 

2. Organismul este privat de nutrienţi

Ca să ai o dietă sănătoasă trebuie să consumi în fiecare zi alimente din toate grupele alimentare, însă fără a le combina greşit. Dieta propusă de medicul Michel Montignac poate fi luată ca exemplu de slăbit sănătos, deoarece ea permite consumul alimentelor variate în fiecare zi, însă asociate corect. Vezi aici în ce constă planul alimentar elaborat de medicul francez!

 

 

3. Poate să ducă la malnutriţie

Dacă urmezi regimul disociat pe o perioadă lungă de timp (cel în care consumi doar carne 3 zile, fructe şi legume 3 zile, lactate 3 zile) organismului îi vor lipsi fie vitaminele atunci când nu consumi fructe/legume, fie proteinele atunci când nu consumi carne sau alte surse de proteine vegetale. Pe termen lung, acest lucru este dăunător pentru organism.

 

 

4. Când revii la vechile obiceiuri alimentare te vei îngrăşa

Dacă nu eşti atentă la alimentele pe care le consumi, de îndată ce renunţi la acest regim, care este destul de restrictiv şi nu poate fi urmat pentru tot restul vieţii, vei avea probleme cu menţinerea greutăţii.

 

 

5. Produce stări accentuate de oboseală dacă nu consumi glucide complexe

Medicul Mihaela Gologan, specialist în nutriţie, diabet şi boli metabolice avertizează că în cazul în care ai un consum redus de glucide complexe (amidon, fibre) poţi să te confrunţi cu stări accentuate de oboseală. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro